Izraeli mérések szerint a Pfizer kevésbé véd a dél-afrikai variánstól

külföld
2021 április 12., 07:49

Alacsonyabb hatékonysággal működik a Pfizer/BioNTech vakcinája a koronavírus dél-afrikai variánsával szemben, állítja egy új, Izraelben készült tanulmány, amely még nem esett át a szokásos szakmai kontrollon (peer-review).

A Tel Aviv Egyetem és az ország legnagyobb egészségügyi szolgáltatója közel 400 olyan embert vizsgált, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, miután megkapták legalább a vakcina első adagját. Őket olyanokkal vetették össze, akik szintén megfertőződtek, de még egyáltalán nem jutottak oltáshoz, számolt be a CNBC.

Arra jutottak, hogy a dél-afrikai variáns nyolcszor nagyobb arányban volt jelen abban a csoportban, amelynek tagjai legalább egy hete megkapták a második oltást a fertőződéskor.

Vagyis úgy tűnik, a vírus eredeti változatához képest a dél-afrikai variáns jobban képes kikerülni a vakcina által biztosított védelmet. A kutatás vezetője szerint mindez még kevés ahhoz, hogy megállapítsák, pontosan mennyit veszít a vakcina a hatékonyságából, ha a szervezet ezzel a variánssal találkozik.

photo_camera Fotó: Vajda János/MTI/MTVA

Elsősorban azért nem lehet nagyon pontos, messzemenő következtetéseket levonni, mert a dél-afrikai variáns mindössze a kutatási alanyok egy százalékát érintette. Izraelben továbbra is a brit variáns elterjedtebb.

A Pfizer/BioNTech korábbi, laboratóriumi vizsgálatai is előrejelezték, hogy a vakcina által biztosított védelem csökkenhet a dél-afrikai variánssal szemben. Már vizsgálják, hogy egy harmadik, ráadásdózis javít-e a helyzeten.