Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Családja vasárnap délután, Facebookon osztotta meg, hogy 85. életévében meghalt Szabó László. A tragikus hirtelenséggel elhunyt iparművész vadászrepülő pilóta volt, leszerelése után kezdett bábokat készíteni, ő alkotta meg Foky Ottó tervei alapján parafából a Tévémacit, Mirr-Murrt és A legkisebb ugrifülest.

Fotó: Szabó László/Facebook

Szabó László 1935. június 24-én született Kispesten. A Magyar Repülő Szövetségnél tanult repülőgépmotor-szerelőnek, majd Szolnokon elvégezte a Kilián György Műszaki Főiskolát. Vadászrepülő lett, később pedig 1965 és 1990 között a Pannónia Filmstúdiónál foglalkozott bábfigurák készítésével.

Az eredeti Tévémacit 1964-ben készítették, a színes televíziózás miatt 1970-ben tervezték újra. Szabó évekkel ezelőtt a Blikknek beszélt arról, hogy hat-nyolc darabot készített a macikból, mivel „egyetlen másodpercnyi film előállításához 24 alkalommal kellett megcsavarni a testrészei­ket, és gyorsan elhasználódtak”.  (Beol)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.