Menesztik a cseh külügyminisztert, aki nem támogatta az orosz vakcina beszerzését

külföld
2021 április 12., 09:34

Tomás Petrícek menesztését először nyilvánosan néhány hete Milos Zeman államfő kérte a kormányfőtől, mert elégedetlen azzal, hogy a külügyminiszter nem támogatta törekvését a koronavírus elleni orosz és kínai vakcina beszerzésében, illetve kizárná az oroszokat a Dukovany atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatból. Vasárnap a Blesk.cz hírportálnak az államfő úgy fogalmazott, nem kívánja akadályozni a külügyminiszter menesztését.

photo_camera Tomás Petrícek, cseh külügyminiszter Fotó: RADEK MICA/AFP

A cseh média szerint Petrícek menesztésének másik oka az lehet, hogy a CSSD hétvégi online kongresszusán Jan Hamácek ellenében megpályázta a pártelnöki tisztséget. Beszédében ugyanakkor nagyon élesen bírálta a szociáldemokraták kormányzati együttműködését a Babis vezette ANO mozgalommal. A hírek szerint Petrícek utódja Lubomír Zaorálek, jelenlegi kulturális miniszter lesz.

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán menesztette tisztségéből Jan Blatny egészségügyi minisztert is. Milos Zeman államfő már több mint egy hónappal ezelőtt követelte Blatny menesztését, a sajtó szerint azért, mert Blatny nem volt hajlandó engedélyezni a koronavírus elleni kínai és orosz vakcinák használatát Csehországban, amiért az államfő nyíltan lobbizott. (MTI)