Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Rusvai: Június elején lehetünk túl a harmadik hullámon

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Miután a környező országokban regisztrálták, Magyarországon is megjelent a brit variáns legújabb mutációja, mondta Rusvai Miklós az M1 reggeli műsorában. A virológus szerint a mutáns mutánsának köszönhető, hogy az elmúlt hetekben annyira felerősödött a járvány, hogy elérte a csúcsát a harmadik hullám. Arról, hogy mennyivel ellenállóbb az oltásokkal szemben az új mutáns, elmondta, hogy csak a hosszútávú vizsgálatok után lehet biztosat mondani, de maximum pár százalékos eltérés lehet a korábbi változathoz képest. Rusvai figyelmeztetett:

az új variánsok miatt magasabb, akár 80 százalékos nyájimmunitásra lehet szükség.

A virológus a közeljövőt úgy látja, hogy május végére, június elejére lehet túl az ország a harmadik hullámon, reméli, hogy június közepén fel lehet oldani a korlátozásokat. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.