Szijjártó Péter új válasza: Csak a politikai tárgyalásokat intéztem, máshoz nincs közöm

Csak a politikai tárgyalásokat bonyolítja, ami ezután történik, ahhoz nincs köze, ismételte több válaszában is külgazdasági és külügyminiszter az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A beszélgetésből négy gondolatot emeltünk ki.

"Bonyolult, de mégiscsak egyszerű"

Arra a felvetésre, hogy míg korábban az emberéletek megmentésében mérte a kormány a sikert, azzal szemben most a beadott vakcinák számában, Szijjártó úgy reagált, hogy

bántó lenne egyszerűnek minősíteni az összevetést, "mert egy borzasztó rossz és bonyolult dolog, amit a világjárvány idehozott, de mégis egyszerű a válasz: minél több embert minél hamarabb be tudunk oltani, annál több halálesetet kerülünk el."

Majd a vakcinabeszerzéssel folytatta, a járvány során elhunytakat nem hozta szóba a miniszter.

"Nem tudom, hogy mennyire szokványos"

"Azt, hogy mennyire szokványos, vagy nem szokványos, nem tudom megítélni, mert soha korábban oltóanyag-vásárlásról még nem tárgyaltam," reagálta a kínai Sinopharm beszerzésében közreműködő gyanús magyar cég megjelenésére. Szijjártó azzal tolta el magától az 55 milliárdos üzlet zavaros hátterű szereplőjét, hogy 

mind az orosz, mind a kínai vakcinavásárlás esetében a politikai tárgyalásokat intézte. Az üzleti résszel egy másodpercig nem foglalkozott.

"Emberek életét megmenteni egy másodpercig sem gondolkodtam"

Aki kérte, annak segített. Így tett a szlovák miniszterelnök esetében is, segített Szputnyik V vakcinát szerezni. 

"Nyilvánvalóan nincs így"

A kínai Fudan egyetem budapesti kampuszáról előbb elmondta, hogy csak a politikai tárgyalásokban működött közre, máshoz nincs köze, majd azt a kritikát, hogy a kampusz titkosszolgálati fedőhelye is lehet Kínának, elintézte annyival, hogy 

nyilvánvalóan ez nem igaz.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.