Egy kutatócsoport olyan új gyógyszert fejlesztett, ami meggátolja a covidosok komoly tüdőkárosodását

járvány
2021 április 13., 13:49

Egy nemzetközi kutatócsapat, melynek vezetői Mojsze Hajtov a moszkvai Kurcsatov Intézettől és Rudolf Valenta a Bécsi Orvostudományi Egyetemről, egy új módszerrel állt elő: olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amelyet belélegezve meg lehet akadályozni a fertőzöttek tüdejének károsodását.

Valenta elmondása szerint eddig leginkább az amerikai Regeneron gyógyszergyár két antitestből és vérplazmából álló keveréke állt rendelkezésre a gyógyításhoz. Ennek lényege, hogy a Covid-19 fertőzésen átesett emberek véréből származó antitesteket használják fel a kezeléshez.

A most kifejlesztett hatóanyag máshogy működik, és már a második klinikai fázis elején tart. A gyógymód lényege, hogy egy ribonukleinsavat egy hordozó peptiddel vegyítenek, így a hatóanyag célzottan a fertőzött sejtekbe kerül, ahol megakadályozza a vírus továbbterjedését. A ribonukleinsavba épített védőmechanizmus pedig megakadályozza, hogy a gyógyszer azonnal lebomoljon, és hatástalanná váljon. A folyadékot az asztmagyógyszerekhez hasonlóan be kell lélegezni, használata naponta többször ajánlott.

photo_camera Kutatás © MedUniWien, Christian Houdek Fotó: Christian HOUDEK/Christian HOUDEK.foto@christianhoudek.at.+43 664/301 26 96

A kutatók megállapították, hogy az új gyógymód nemcsak megakadályozza a komoly tüdőkárosodást, hanem lelassítja a súlyos szövődmények kialakulását is, ezzel pedig elkerülhető a betegek gépi lélegeztetése. Az új gyógyszer egyébként a 2006-ban orvosi Nobel-díjat kapott Craig Mellow és Andrew Fire munkásságán alapszik, akik az ún. ribonukleinsav-interferenciát fedezték fel, amely az eukarióta (sejtmaggal rendelkező) sejtekben bizonyos gének be- vagy kikapcsolásáért felel.