Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Egy kutatócsoport olyan új gyógyszert fejlesztett, ami meggátolja a covidosok komoly tüdőkárosodását

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy nemzetközi kutatócsapat, melynek vezetői Mojsze Hajtov a moszkvai Kurcsatov Intézettől és Rudolf Valenta a Bécsi Orvostudományi Egyetemről, egy új módszerrel állt elő: olyan gyógyszert fejlesztettek ki, amelyet belélegezve meg lehet akadályozni a fertőzöttek tüdejének károsodását. 

Valenta elmondása szerint eddig leginkább az amerikai Regeneron gyógyszergyár két antitestből és vérplazmából álló keveréke állt rendelkezésre a gyógyításhoz. Ennek lényege, hogy a Covid-19 fertőzésen átesett emberek véréből származó antitesteket használják fel a kezeléshez. 

A most kifejlesztett hatóanyag máshogy működik, és már a második klinikai fázis elején tart. A gyógymód lényege, hogy egy ribonukleinsavat egy hordozó peptiddel vegyítenek, így a hatóanyag célzottan a fertőzött sejtekbe kerül, ahol megakadályozza a vírus továbbterjedését. A ribonukleinsavba épített védőmechanizmus pedig megakadályozza, hogy a gyógyszer azonnal lebomoljon, és hatástalanná váljon. A folyadékot az asztmagyógyszerekhez hasonlóan be kell lélegezni, használata naponta többször ajánlott.

Kutatás © MedUniWien, Christian HoudekFotó: Christian HOUDEK/Christian HOUDEK.foto@christianhoudek.at.+43 664/301 26 96

A kutatók megállapították, hogy az új gyógymód nemcsak megakadályozza a komoly tüdőkárosodást, hanem lelassítja a súlyos szövődmények kialakulását is, ezzel pedig elkerülhető a betegek gépi lélegeztetése. Az új gyógyszer egyébként a 2006-ban orvosi Nobel-díjat kapott Craig Mellow és Andrew Fire munkásságán alapszik, akik az ún. ribonukleinsav-interferenciát fedezték fel, amely az eukarióta (sejtmaggal rendelkező) sejtekben bizonyos gének be- vagy kikapcsolásáért felel.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.