Ömlenek az állami milliárdok a vadászati kiállítás és az eucharisztikus kongresszus szervezésére

POLITIKA
2021 április 13., 13:04

Az eucharisztikus kongresszus, a nemzetközi vadászati kiállítás és a Planet Budapest 2021 megszervezéséhez kapcsolódó feladatokra több mint tízmilliárd forint értékben kötött szerződéseket a kormány az utóbbi hónapokban - írja néhány birtokukba került szerződés alapján a 24.hu.

Az Egy a Természettel Nonprofit Kft. nettó 5 milliárd forint értékben állapodott meg az Antenna Hungária Zrt.-vel az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényeihez és kísérő rendezvényeihez kapcsolódó rendezvényszervezési feladatok ellátására, nettó 2,5 milliárd forint értékben pedig a Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás rendezvényszervezési feladatainak ellátására. A Semjén Zsolt szívének különösen kedves vadászati kiállítás összköltsége már több mint 67 milliárd forintnál jár.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelõs miniszterelnök-helyettes a 27. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon 2020. február 13-án.
photo_camera Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes a 27. Fegyver, Horgászat, Vadászat (FeHoVa) kiállításon, 2020. február 13-án. Fotó: Kovács Attila/MTI/MTVA

Szijjártó Péter tárcája február végén szintén az Antenna Hungária Zrt.-vel nettó 3 milliárd 66 millió forintos keresztszerződést kötött, melynek tárgya mindössze annyi: Rendezvényszervezési feladatok ellátása a Külgazdasági és Külügyminisztérium számára – II. ütem. A teljesítésigazolást viszont Joó István, a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozó lebonyolításáért felelős kormánybiztos adhatja ki, és a megbízást is ő szignózta megrendelőként, tehát erről a rendezvényről lehet szó. A Planet Budapest fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Alvállalkozóként is kormányközeli cégek bukkannak fel a rendezvények körül: például a plakátkampányok lebonyolítójaként ismert Balásy Gyula három cége, illetve a Valton, melynek kisebbségi tulajdonosa a Rogán Antalhoz több szálon kötődő Bessenyei István.