Ősszel már a gyerekeket is olthatják az Egyesült Államokban

járvány
2021 április 13., 03:35

Már kora ősszel rendelkezésre állhat a koronavírus elleni védőoltás az Egyesült Államokban a 12 és 15 év közötti fiatalok számára, mondta hétfői sajtótájékoztatóján Andy Slavitt, a Fehér Ház vezető Covid-19-tanácsadója. „Ami a gyerekeket illeti, az oltásnak van egy jól bevált menete, ami a gyerekorvosi rendelőkön keresztül történik. Ez egy bizalmi pont a gyerekek és a szülők számára is” – mondta Slavitt.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok március végén jelentették be, hogy klinikai vizsgálati eredményeik kimutatták, a Covid-19 ellen közösen kifejlesztett vakcinájuk hatékonysága 100 százalékos a 12 és 15 év közötti gyermekek körében. Pénteken kérték a vakcinájuk engedélyezésének kiterjesztését az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hivatalától (FDA), ami eddig csak a 16 évnél idősebbek beoltását hagyta jóvá ezzel a vakcinával.

„Reméljük, hogy kora ősszel már a középiskolás gyerekeket is be lehet oltani” – mondta a hétfői sajtótájékoztatón Anthony Fauci, Joe Biden amerikai elnök járványügyi főtanácsadója, aki egyben az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója is.

photo_camera Fotó: Luis Acosta/AFP

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) legfrissebb adatai szerint eddig 190 millió vakcinát adtak be az Egyesült Államokban. Ez azt jelenti, hogy vasárnap óta körülbelül 2,6 millió amerikai kapott oltást, és az elmúlt hét napi átlaga 3,2 millió.

A CDC arról is beszámolt, hogy a lakosság több mint 36 százaléka, vagyis 121 millió ember kapott legalább egyet a koronavírus elleni vakcinából, és a lakosság több mint 22 százaléka, körülbelül 74 millió ember már minden szükséges oltását megkapta. Tizenegy olyan tagállam van az Egyesült Államokban, ahol a felnőtt lakosság több mint 50 százalékát már beoltották. (MTI)