Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén Ferenci Tamás biostatisztikus szerint

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A Pfizer vakcinájáról nagyon pontos és részletes klinikai vizsgálatok eredményei állnak a rendelkezésünkre, míg a Sinopharmról szinte semmi - mondta a Portfoliónak Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja. Az előbbi oltóanyag esetében tehát azt is nagy pontossággal meg lehet határozni, hogy miképp épül fel a védettség az első dózis után. 

Ezek az adatok különösen fontosak az április 19-én újrainduló oktatás miatt. Ferenci szerint megállapítható, hogy

„aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80 százalék körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége.”

Ez a kép például április 8-án készült. Az a tanár, akit épp beoltanak rajta, az iskolakezdéskor még napokig egyáltalán nem lesz védett.Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA


A járvány terjedési ütemének vizsgálatához szükséges reprodukciós ráta (R) meghatározását nehezíti, ha változó mennyiségben tesztelnek, hiszen az érték nagyban függ attól, hogy hány potenciális vírusfertőzöttet tesztelnek le Ferenci szerint. Számításai alapján 1,3 volt a csúcsérték február végén, ekkor terjedt a legnagyobb ütemben a koronavírus brit variánsa, míg a márciusi korlátozó intézkedések meg nem törték ezt a tempót. 

Az R érték jelenleg nagyjából 0,7-0,8 körül lehet és mivel a pozitív tesztek aránya napok óta állandó, a biostatisztikus úgy véli, nem valószínű, hogy az alacsony tesztelési intenzitás okozná ezt a kedvező számot. 

„Ez, és több más indikátor ugyanilyen irányba mutató eredményei alapján merhetem mondani, hogy e hullám tetőzésén túl vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bajokon is túl vagyunk, a borzasztóan túlterhelt egészségügy miatt a lecsengés üteme is nagyon fontos lesz”- mondja.

Ferenci Tamás biostatisztikusForrás: Ferenci Tamás Youtube

Ferenci becslése alapján 3-3,5 millióan eshettek át Magyarországon a betegségen. Ehhez a számhoz azonban szerinte nem lehet egyszerűen hozzáadni az oltottak számát, hisz sokan nem is tudják magukról, hogy ott volt a szervezetükben a koronavírus. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.