Túl vagyunk a harmadik hullám tetőzésén Ferenci Tamás biostatisztikus szerint

járvány
2021 április 13., 03:57

A Pfizer vakcinájáról nagyon pontos és részletes klinikai vizsgálatok eredményei állnak a rendelkezésünkre, míg a Sinopharmról szinte semmi - mondta a Portfoliónak Ferenci Tamás biostatisztikus, a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Munkacsoport tagja. Az előbbi oltóanyag esetében tehát azt is nagy pontossággal meg lehet határozni, hogy miképp épül fel a védettség az első dózis után.

Ezek az adatok különösen fontosak az április 19-én újrainduló oktatás miatt. Ferenci szerint megállapítható, hogy

„aki április 5. előtt megkapta az első dózist, annak 60-80 százalék körüli lesz a védettsége a vírussal szemben, amikor belép az iskola kapuján, akinél viszont nem telik el 11-12 nap az oltás beadása után, annak gyakorlatilag nem lesz védettsége.”

Ez a kép például április 8-án készült. Az a tanár, akit épp beoltanak rajta, az iskolakezdéskor még napokig egyáltalán nem lesz védett.
photo_camera Ez a kép például április 8-án készült. Az a tanár, akit épp beoltanak rajta, az iskolakezdéskor még napokig egyáltalán nem lesz védett. Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA


A járvány terjedési ütemének vizsgálatához szükséges reprodukciós ráta (R) meghatározását nehezíti, ha változó mennyiségben tesztelnek, hiszen az érték nagyban függ attól, hogy hány potenciális vírusfertőzöttet tesztelnek le Ferenci szerint. Számításai alapján 1,3 volt a csúcsérték február végén, ekkor terjedt a legnagyobb ütemben a koronavírus brit variánsa, míg a márciusi korlátozó intézkedések meg nem törték ezt a tempót.

Az R érték jelenleg nagyjából 0,7-0,8 körül lehet és mivel a pozitív tesztek aránya napok óta állandó, a biostatisztikus úgy véli, nem valószínű, hogy az alacsony tesztelési intenzitás okozná ezt a kedvező számot.

„Ez, és több más indikátor ugyanilyen irányba mutató eredményei alapján merhetem mondani, hogy e hullám tetőzésén túl vagyunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy a bajokon is túl vagyunk, a borzasztóan túlterhelt egészségügy miatt a lecsengés üteme is nagyon fontos lesz”- mondja.

Ferenci Tamás biostatisztikus
photo_camera Ferenci Tamás biostatisztikus Forrás: Ferenci Tamás Youtube

Ferenci becslése alapján 3-3,5 millióan eshettek át Magyarországon a betegségen. Ehhez a számhoz azonban szerinte nem lehet egyszerűen hozzáadni az oltottak számát, hisz sokan nem is tudják magukról, hogy ott volt a szervezetükben a koronavírus.