Úgy tűnik, a váratlan fagyok miatt lőttek az idei szőlőtermésnek Franciaországban

külföld
2021 április 13., 17:05

A több mint 50 év alatt tapasztalt legkeményebb fagy nagyon nehéz helyzetbe hozta a francia borászatokat és champagne-gyártókat, melyeket már így is megviselt a járványhelyzet és az amerikai exportot érintő „Trump-adó” - írja a New York Times.

Az enyhe időjárást múlt héten meglepetésszerűen követték a komoly fagyok, ami óriási aggodalmat okozott a legtöbb francia borvidéken a Rhône völgyétől kezdve Bordeaux-n, Burgundián és Champagne-on át a Loire-vidékig. Megpróbálták tüzekkel, füstöléssel elejét venni a fagykárnak, de nem sikerült. Jean-Marie Barillère, a champagne-házak szövetségének vezetője a Le Figarónak azt mondta, hogy a fagy a szőlőültetvények 80 százalékát érte. Vannak olyan termelők, akik attól félnek, hogy a teljes termésük elveszett. A szőlőtőkéken kívül a mandula- és gyümölcsfák rügyei is megfagytak, illetve néhány zöldségféle is.

Fagykár által tönkretett szőlőtőkék Aude-ban.
photo_camera Fagykár által tönkretett szőlőtőkék Aude-ban. Fotó: JUSTINE BONNERY/Hans Lucas via AFP

Az éttermek bezárása és a légi közlekedés csökkenése miatt tavaly eleve visszaestek a bor- és champagne-eladások, amit csak tetézett a Trump által az Egyesült Államokban a francia borok importjára kivetett adó, ami önmagában 14 százalékos visszaesést hozott a forgalomban.

Jean Castex miniszterelnök azt nyilatkozta, hogy emelni fogják a mezőgazdasági károkra fordítható alap összegét, illetve hogy az állam külön segítséget is nyújt majd. Julien Denormandie mezőgazdasági miniszter hétfőn rendkívüli ülést hívott össze a borászok, illetve gyümölcs-, zöldség- és gabonatermesztők képviselőivel, hogy felmérjék a károk mértékét.