Az Origonak kétmillió forintot kell fizetnie Márki-Zay Péter feleségének

Kétmilliós sérelemdíjat fizet az Origo Márki-Zay Péter feleségének, Márki-Zayné Vincze Felíciának a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítélete szerint, amiért valótlanul állították, hogy szülésznőként csecsemők haláláért volt felelős.

Hódmezővásárhely polgármestere a Facebook oldalán számolt be arról, hogy a feleségéről szóló lejárató cikk 2019. januárjában jelent meg az origo.hu-n, amiben az állították, hogy az otthonszüléseket levezető Márki-Zayné közvetlenül felelős egy újszülött haláláért, mert nem adott K-vitamint a csecsemőnek. Később olyan cikk is megjelent, amiben már több halálesettel vádolták meg a nőt. 

A bírósági eljárás során azonban kiderült, hogy Márki-Zaynénak nem is volt joga beadni K-vitamin-injekciót. Az ítélőtábla kimondta, hogy az Origo első cikke egyoldalú, elfogult, az önálló véleményalkotást kizáró módon manipulatív volt, és úgy mondtak ítéletet Márk-Zayné tevékenységéről, hogy vele szemben még a gyanú sem merült fel. A másodfokú ítélet azonban megerősítette a korábbi bírói ítéletet, ami szerint nem felelős egyetlen csecsemő haláláért sem. 

Márki-Zayné a cikk megjelenése után abba is hagyta a szülésznői tevékenységét, annyira megviselték a zaklatások. Férje szerint a kártérítésként megítélt kétmillió forint nem fedezi azt a 4 hónapnyi munkabért, amitől Márki-Zayné így elesett. (via Telex)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.