Megszületett az ellenzéki előválasztási etikai kódex

POLITIKA
2021 április 14., 16:55

Újra egyeztettek az ellenzéki pártok (Jobbik, DK, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnökei, és elfogadtak egy „előválasztási etikai kódexet”, amiben úgy fogalmaznak:

„A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon. Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét.”

A pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.

Ellenzéki parlamenti képviselők a Parlament lépcsőjén 2019. január 3-án.
photo_camera Ellenzéki parlamenti képviselők a Parlament lépcsőjén 2019. január 3-án. Fotó: STR/AFP

Az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét, a politikusok vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét. Azt írják: „Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését. A kampány során ennek megvalósulásáért felelős demokrataként dolgoznak. Céljuk a közéleti folyamatok morális és tömegkommunikációs válságának felszámolása.”

A pártok vállalták, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak, a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják, és „minden törvényes eszközzel fellépnek a kormányzati hazugságkampánnyal szemben”. „A jelöltek azt is vállalják, hogy jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék” – közölték az ellenzéki pártok.

Azzal szemben, aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg.