Svédország nem olt a Johnson & Johnson vakcinájával

járvány
2021 április 14., 15:57

Svédország felfüggeszti a Johnson & Johnson (J&J) koronavírus elleni vakcinájának használatára vonatkozó terveit, miután hasonló vérrögképződéses eseteket jelentettek, mint az AstraZeneca készítménye esetében – közölte a svéd egészségügyi hatóság.

A Johnson & Johnson vakcinájából csak egy dózis kell.
photo_camera A Johnson & Johnson vakcinájából csak egy dózis kell. Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

A tájékoztatás szerint nem kezdik el az oltásokat a Johnson & Johnson vakcinájával, és kivárják az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálati eredményeit az ügyben.

„Várjuk az EMA felülvizsgálatának eredményeit, illetve további információkat az Egyesült Államokból, mielőtt Svédországra vonatkozóan javaslatot tennénk” – mondta Anders Tegnell, a svéd közegészségügyi intézet járványügyi főszakértője. „Addig is azt tanácsoljuk, hogy ne használják a vakcinát” – mondta Tegnell, aki nem tudta megmondani, mikorra várható végleges döntés az ügyben.

Az uniós gyógyszerügynökség közölte, hogy folytatja a J&J csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és a nagyon ritka vérrögképződéses esetek közötti esetleges összefüggés pénteken megkezdett vizsgálatát.

Svédországba eddig 31 ezer adag érkezett a készítményből, de ezeket még nem használták fel.

Az amerikai egészségügyi hatóságok a J&J egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták, miután 6 embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. A bejelentés után nem sokkal a J&J közölte, hogy elhalasztja az oltóanyag kiszállítását Európába.

Franciaország egyébként bejelentette, hogy a J&J vakcináját ugyanolyan feltételek mellett fogják forgalmazni és alkalmazni, mint az AstraZeneca oltóanyagát, azaz csak a legalább 55 évesek kaphatják. (MTI)