David Attenborough dokumentumfilmben mutatja be, hogyan tért magához a természet a lezárások alatt

Pénteken új dokumentumfilmmel jelentkezik David Attenborough az Apple TV+ műsorán. A 94 éves filmes most azt szeretné bemutatni, milyen hatással voltak a COVID miatti lezárások a természetre, egyben ezzel emlékeztetné az embereket, milyen hatással vagyunk a környezetünkre. A film címe: The Year Earth Changed.

A BBC-nek adott interjújában Attenborough arról beszélt, észre kell vennünk, hogy betolakodók vagyunk, és a természet sokkal jobban működik, ha nem vagyunk ott.

Egyébként annak ellenére, hogy a tavalyi leállások miatt majdnem 7 százalékkal csökkent 2020-ban a szén-dioxid kibocsátás az előző évhez képest, a Másfélfok arra hívta fel a figyelmet, hogy annak a légköri koncentrációja továbbra is rekordokat döntöget, és a növekedésének mértéke is csak kicsit lassult. Vagyis a lezárásokkal csak egy kicsit kevésbé romlott a helyzet, mint enélkül romlott volna. Ezért a pandémiás év éppen azt mutatja meg, hogy nagyobb, rendszerszintű változásokra van szükség a klímacélok eléréséhez.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.