Erdoğan rossz néven vette, hogy az olasz miniszterelnök lediktátorozta

Mario Draghi még múlt héten nevezte diktátornak a török elnököt, miután kínos helyzetbe kényszerítette az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent. Április hatodikán az Európai Unió két vezetője, a tagállamok miniszterelnökeit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel, valamint von der Leyen járt a török fővárosban, hogy Erdoğannal egyeztessenek. Csakhogy a találkozóra csupán két széket készítettek ki a fő helyre a török szervezők, így von der Leyennek a szófán jutott csak hely. 

Ezt az olasz miniszterelnök úgy kommentálta, Erdoğan megalázta von der Leyent. Hozzátette, bár az ilyen diktátorokkal muszáj együttműködni, fontos, hogy ilyen szituációkban őszinték legyünk velük. Kijelentése után Ankara bekérette az olasz nagykövetet. 

Fotó: ADEM ALTAN, ALBERTO PIZZOLI/AFP

Erdoğan most először, szerdán, egy nyilvános eseményen beszélt az ügyről. Azt mondta, Draghi tönkretette a török-olasz kapcsolatokat, és arra célzott, az olasz miniszterelnöknek nincs meg a demokratikus felhatalmazása arra, hogy ilyen kritikus megjegyzéseket tegyen. Draghi szavait arcátlannak és tiszteletlennek nevezte. 

„Amikor már abban reménykedtünk, hogy az olasz-török kapcsolatok jól alakulnak, ezzel a kijelentésével ez a Draghi nevű ember sajnos megtorpedózta ezeket a kapcsolatokat” - mondta a török elnök. Egyenesen Draghihoz intézve szavait azt mondta, „Önt kinevezték, nem megszavazták. Ahhoz, hogy ilyen megjegyzéseket tegyen Tayyip Erdoğanra, tisztában kell lennie a saját történelmével.  De láttuk, hogy ön nincsen” - mondta a magáról egyes szám harmadik személyben beszélő Erdoğan. Szavaival nyilvánvalóan a fasiszta diktátor Benito Mussolinire célzott.

Draghi valóban nem a választók akaratából került az ország élére. Az Európai Központi Bank egykori elnöke februárban, az éppen aktuális olasz belpolitikai válság nyomán lett miniszterelnök. 

(Reuters)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.