Később dönt a Johnson and Johnson vakcinájáról az amerikai járványügyi központ

koronavírus
2021 április 15., 14:17

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) szakértői tanácsadó testülete elhalasztotta a döntéshozatalt a Johnson and Johnson koronavírus elleni vakcinájával kapcsolatban. A vakcina használatát nemrég felfüggesztették az Egyesült Államokban, miután több embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

A CDC bizottsága egy rövid rendkívüli ülést követően közölte, hogy több információra van szüksége ahhoz, hogy javaslatot tudjon tenni a további teendőkkel kapcsolatban.

Az amerikai egészségügyi hatóságok kedden javasolták a Johnson and Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel. A CDC és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) elővigyázatosságból a vakcina alkalmazásának felfüggesztését tanácsolta addig, amíg ki nem vizsgálják az eseteket.

A hat személy mindegyike nő, 18 és 48 éves kor közöttiek, és esetükben az oltás beadása után 6-13 nappal trombocitopéniával (alacsony vérlemezkeszámmal) kombinált - az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló - agyi vénás sinustrombózis (CVST) volt megfigyelhető. A CDC és az FDA szerint azonban a mellékhatások látszólag rendkívül ritkán fordulnak elő. Helyi médiabeszámolók szerint az egyik nő meghalt, egy másik, válságos állapotban lévőt pedig kórházba szállítottak.

A Johnson and Johnson védőoltását eddig közel hétmillióan kapták meg az Egyesült Államokban. (MTI)