Küzdenek a szabad ágyért és az oxigénért az indiai kórházak

Számos indiai kórház küzd a szabad ágyak és az oxigén hiányával, miközben a dél-ázsiai országban csütörtökön rekordszámú, több mint 200 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak a járvány második hullámában, amelynek góca a nyugat-indiai Mahárástra állam.

Az Egyesült Államok után a második legtöbb koronavírus-fertőzöttet Indiában jegyezték fel, szakértők szerint ennek számos oka van a kormány elbizakodottságától kezdve a vírus agresszívabb variánsaiig. A kormány szerint azonban a fertőzöttek számának drasztikus növekedése a fizikai távolságtartás hiányának tudható be.

Az ország maximális kapacitáson állít elő oxigént két napja, mégis behozatalra szorul, az egészségügyi minisztérium 50 ezer tonna oxigént tervez importálni.

„A helyzet szörnyű” - mondta az iparváros Nágpurban található állami kórház egy tisztségviselője. Özönlenek hozzájuk a betegek, csakúgy, mint a szomszédos Gudzsarát állam és Újdelhi kórházaiba. „Kilencszáz ágyas kórház vagyunk, de van körülbelül 60 várakozó páciens, és nincs szabad helyünk számukra” - tette hozzá.

Mahárástra államban - amelyben India pénzügyi fővárosa, Mumbai is található - szerda éjféltől vesztegzár lépett életbe.

A Reuters hírügynökségnek egy szemtanú elmondta, hogy az újdelhi Lok Najak (LNJP) kórházban, amely a koronavírus-fertőzötteket kezelő legnagyobb indiai intézmény, előfordul, hogy egy ágyon akár 2-3 beteg osztozik egyszerre. A kórházba folyamatosan szállítják be az újabb fertőzötteket. Egy kórházi illetékes szerint még tavaly sem szembesültek ilyen rossz helyzettel.

Indiában a csütörtöki hivatalos adatok szerint 200 739 újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az előző napon, és már több mint 14 millióan betegedtek meg az országban. Az elmúlt nyolc napban hétszer döntött rekordot az újabb fertőzöttek napi száma. Szerdáról a fertőzéshez köthető 1038 újabb halálesetet jelentettek, amivel 173 123-ra nőtt a koronavírus halottainak a száma.

Bár a beoltottak számát tekintve a harmadik helyen áll globálisan, az 1,4 milliárd lélekszámú Indiának így is csak a lakosság töredékrészét sikerült egyelőre beoltania.

Újdelhi csütörtökön közölte, hogy a hatóságok a következő három napban döntenek külföldi, koronavírus elleni vakcinák vészhelyzeti alkalmazásáról. A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint India moszkvai nagykövete azt mondta, hogy Indiába még április vége előtt megérkezhetnek az első szállítmányok a koronavírus elleni Szputnyik V orosz védőoltásból. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.