Nőtt az oltási kedv, de a fiatalok még mindig ódzkodnak tőle

járvány
2021 április 15., 06:16

A magyarok többsége továbbra is óvatos, és teljes nyitást csak augusztusig bezárólag vár. Folytatódott a bizonytalanok és oltásellenesek lakosságon belüli arányának csökkenése, és egyértelműen az oltást vállalók irányába billent a mérleg. A teljes felnőtt lakosságot jellemző regisztrációs arány a duplájára nőtt két hónap alatt, de a fiatalok körében továbbra is alacsonynak számít.

Az Ipsos április havi mérésének eredményei szerint a lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába. Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent. Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58 százalék oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel.

Az elmúlt két hónapban fokozatosan növekedett a regisztrációs hajlandóság is, de nem minden szegmensben. Az 1992 után születettek 42 százaléka oltatná be magát, ami kis mértékű növekedés februárhoz képest, de 52 százalékuk még mindig ódzkodik a vakcinától.

A 18-39 éves felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra, és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék regisztrált, szemben a 75 százalékos teljes lakossági átlaggal. A 60 év felettiek 72 százaléka szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87 százalék regisztrált is az oltásra.

Az oltási kedv a fővárosban a legnagyobb, ahol az átoltottság is a legnagyobb, és ahol a legtöbben regisztráltak. Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb, ami a regisztrációs számokban is érzékelhető.

A magyar lakosság több min fele úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon,

és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik honfitársaink számára.