Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Nőtt az oltási kedv, de a fiatalok még mindig ódzkodnak tőle

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

A magyarok többsége továbbra is óvatos, és teljes nyitást csak augusztusig bezárólag vár. Folytatódott a bizonytalanok és oltásellenesek lakosságon belüli arányának csökkenése, és egyértelműen az oltást vállalók irányába billent a mérleg. A teljes felnőtt lakosságot jellemző regisztrációs arány a duplájára nőtt két hónap alatt, de a fiatalok körében továbbra is alacsonynak számít.

Az Ipsos április havi mérésének eredményei szerint a lakosság egyre jobban nyit a védőoltások irányába. Az idén áprilisban mért vakcinációs hajlandóság minden korábbinál magasabb, ezzel szemben az ellenzők és bizonytalanok tábora egyaránt csökkent. Az Ipsos mérése szerint jelenleg 58 százalék oltáspárti, szemben a körülbelül egyharmadnyi ellenzővel.

Az elmúlt két hónapban fokozatosan növekedett a regisztrációs hajlandóság is, de nem minden szegmensben. Az 1992 után születettek 42 százaléka oltatná be magát, ami kis mértékű növekedés februárhoz képest, de 52 százalékuk még mindig ódzkodik a vakcinától. 

A 18-39 éves felnőttek mindössze negyede regisztrált oltásra, és a fiatal oltáspártiak körében is csak 57 százalék regisztrált, szemben a 75 százalékos teljes lakossági átlaggal. A 60 év felettiek 72 százaléka szeretne oltást kapni (vagy már kapott legalább egyet), és körükben 87 százalék regisztrált is az oltásra.

Az oltási kedv a fővárosban a legnagyobb, ahol az átoltottság is a legnagyobb, és ahol a legtöbben regisztráltak. Az ország régiói közül Észak-Magyarország lakossága a legszkeptikusabb, ami a regisztrációs számokban is érzékelhető.

A magyar lakosság több min fele úgy véli, hogy augusztusig véget érnek a korlátozások Magyarországon, 

és minden visszatér a korábbi rendbe, míg májusi nyitásra mindössze 21 százalék számít. A lakossági várakozásokat összegezve a teljes nyitás legvalószínűbb dátumának június tűnik honfitársaink számára.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.