Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Rekordon az oltási kedv

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Már a magyarok közel 60 százalékára igaz, hogy tervezi beoltatni magát, vagy meg is kapta a koronavírus elleni vakcina első adagját, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Ez rekord, március elején ugyanez még 46 százalék volt. Most csaknem 17,6 százalék mondja, hogy talán beoltatná magát, ugyanennyien zárkóznak el, és hat százalék nem tud válaszolni. 

Továbbra is az idősek a legnyitottabbak, a 65-74 évesek közel 86 százaléka teljesen oltáspárti. A 15-29 éveseknél ugyanez 38 százalék. A felsőfokú végzettségűek 76 százaléka szeretne oltást, a képzetlenebbek esetében ez alacsonyabb. 

Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Portfolio számítása szerint mindez azt jelenti, hogy 4,6 millió felnőtt szeretne biztosan oltást, és majdnem hatmillióan vannak, akik biztosan vagy talán beoltatnák magukat. A regisztráltak száma és a regisztráció nélkül beoltott egészségügyi, rendvédelmi és szociális dolgozók száma szinte teljesen kiadja a 4,6 milliós, biztosan oltakozó tábort. Van még tehát majdnem másfél millió ember, aki potenciálisan meggyőzhető: érdemes felvenni az oltást.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.