Rekordon az oltási kedv

járvány
2021 április 16., 07:12

Már a magyarok közel 60 százalékára igaz, hogy tervezi beoltatni magát, vagy meg is kapta a koronavírus elleni vakcina első adagját, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból. Ez rekord, március elején ugyanez még 46 százalék volt. Most csaknem 17,6 százalék mondja, hogy talán beoltatná magát, ugyanennyien zárkóznak el, és hat százalék nem tud válaszolni.

Továbbra is az idősek a legnyitottabbak, a 65-74 évesek közel 86 százaléka teljesen oltáspárti. A 15-29 éveseknél ugyanez 38 százalék. A felsőfokú végzettségűek 76 százaléka szeretne oltást, a képzetlenebbek esetében ez alacsonyabb.

photo_camera Fotó: Rosta Tibor/MTI/MTVA

A Portfolio számítása szerint mindez azt jelenti, hogy 4,6 millió felnőtt szeretne biztosan oltást, és majdnem hatmillióan vannak, akik biztosan vagy talán beoltatnák magukat. A regisztráltak száma és a regisztráció nélkül beoltott egészségügyi, rendvédelmi és szociális dolgozók száma szinte teljesen kiadja a 4,6 milliós, biztosan oltakozó tábort. Van még tehát majdnem másfél millió ember, aki potenciálisan meggyőzhető: érdemes felvenni az oltást.