Ausztrália konzervatív központjában hoznak létre gigantikus marihuána-ültetvényeket

Egészségügy
2021 április 17., 06:17

Két, orvosi marihuánával foglalkozó vállalat gyorsított tempóban tervezi felhúzni a hatalmas marihuána-ültetvényét az ausztrál állam, Queensland egyik városa mellett, ami az állam jobboldali-konzervatív központjának számít, írja az ABC.

A Toowoomba külvárosába tervezett hatalmas ültetvényen a tervek szerint évente 500 tonna (!) marihuánát termeszthetnek majd, melynek értéke egymilliárd dollárra tehető.

A beruházás mögött az ausztrál Australian Natural Therapeutics Group és a kanadai Asterion Cannabis Inc közös vállalkozása áll. A két cég szerint Ausztrália lehet az orvosi marihuána egyik következő globális központja, és többek között Európába exportálhatnak majd innen. A 400 millió dolláros beruházásból készülő gigaültetvényen a termesztés mellett kutatással is foglalkoznak majd.

photo_camera Fotó: Australian Natural Therapeutics Group

Ausztráliában legális a gyógyászati célú marihuána-termesztés, de a termesztőknek szigorú szabályokat kell betartaniuk. A projektet 2019-ben az ausztrál kormány kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánította, és minden szükséges engedélyt megadtak a számukra.

Az orvosi célú marihuána-termesztés elképesztően felfutófélben lévő üzlet, a világ számos országában engedélyezték már a használatát, mivel sok kutatás igazolta már, hogy a természetes eredetű szer hatékony fájdalom- és szorongáscsillapító, komoly mellékhatások nélkül. Az elmúlt években sok országban engedélyezték a használatát, és sok ország látta meg a lehetőséget a több milliárd dollárosra becsült üzletben is. Magyarország azonban ellenáll: a magyar kormány decemberben az ENSZ-ben megtörte az EU egységét és a gyógyászati kannabisz álláspont ellen szavazott, ami miatt eljárást is indított Brüsszel Magyarország ellen.

Ausztráliában már alacsony hatóanyag-tartalmú készítményeket recept nélkül is lehetne elvben vásárolni a gyógyszertárakban, ugyanakkor még egyetlen termék sem kapta meg a forgalombahozatali engedélyt, erre valószínűleg az idei év második felében kerülhet sor.

A cikk kitér arra is, hogy az ország egyik legkonzervatívabb vidékeként ismert Toowoombában lelkesen fogadták a beruházás hírét, a regionális tanács szerint ugyanis ez munkahelyeket és üzleti lehetőséget hoz a környékre. Paul Antonio bizottsági elnök szerint az orvosi marihuána előnyei rengeteg ember számára bizonyítottak, függetlenül a politikai nézeteiktől. Elmondása szerint a helyi közösség nagyon örült a beruházásnak, mivel ezzel új emberek, üzletek és szolgáltatások érkezhetnek a városba.