Legközelebb több "zsoldossal" jön vissza elfoglalni a Dunaferr-gyárat a kisebbségi tulajdonos megbízottja

háború
2021 április 17., 12:54

Igazán bizarr jelenet zajlott pénteken Dunaújvárosban, ami nemsokára meg is ismétlődhet, csak jóval több szereplővel. Mint írtuk, a Dunaferr-gyár területéhez riasztották a rendőrséget, hogy nagyjából 50, "kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfi" jött a városba, azzal a céllal, hogy bejussanak a Dunai Vasmű területére. Mindez a gyár körüli tulajdonosi vita eszkalálódása, a többségi tulajdonos zsoldos csapatokról beszél, a kisebbségi tulajdonos megbízottja pedig azt mondja, legközelebb 6-800 emberrel jönnek vissza.

Tavaly év végén jelent meg a hír, hogy a Dunaferr orosz többségi tulajdonosa, az ISD Dunaferr szeretné eladni a magyar gyárat. Ebben viszont komoly vitája alakult ki egy ukrán kisebbségi tulajdonossal, Tatjana Tarutával, ami a cég vezetéséért folytatott harccá alakult. Az ISD Dunaferr állítása szerint emiatt megijedtek a cég hitelezői és partnerei, ami már a gyár működését veszélyezteti.

photo_camera Fotó: Máthé Zoltán

Taruta emberei márciusban már megpróbáltak bejutni a gyárba, az ISD Dunaferr szerint hamisított papírokkal, amelyekben az állt, hogy az ISD Dunaferr ciprusi tulajdonosa, a Steelholding válságkezelésre kérte fel őket. Az ISD közleménye szerint "az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója" után április 16-án az ukrán kisebbségi tulajdonos"zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet"A kisebbségi tulajdonos nevében Mikó István nyilatkozott, aki már a hamis papíros bejutási kísérlet után is kommentálta az eseményeket. A 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy csak a munkavállalók és a cég tulajdonosainak érdekeit tartották szem előtt, amikor be akartak jutni a gyárba, hiszen azt akarták megakadályozni, hogy "a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják." Mikó szerint megbízójuk a gyár jogos tulajdonosa, így a különböző biztonsági cégektől toborzott emberekkel át akarták venni az ingatlant. Ezt pedig minél előbb újra megpróbálják majd, csak akkor 6-800 emberrel érkeznek.