Legközelebb több "zsoldossal" jön vissza elfoglalni a Dunaferr-gyárat a kisebbségi tulajdonos megbízottja

Igazán bizarr jelenet zajlott pénteken Dunaújvárosban, ami nemsokára meg is ismétlődhet, csak jóval több szereplővel. Mint írtuk, a Dunaferr-gyár területéhez riasztották a rendőrséget, hogy nagyjából 50, "kopaszra borotvált, kimondottan militáns benyomást keltő férfi" jött a városba, azzal a céllal, hogy bejussanak a Dunai Vasmű területére. Mindez a gyár körüli tulajdonosi vita eszkalálódása, a többségi tulajdonos zsoldos csapatokról beszél, a kisebbségi tulajdonos megbízottja pedig azt mondja, legközelebb 6-800 emberrel jönnek vissza. 

Tavaly év végén jelent meg a hír, hogy a Dunaferr orosz többségi tulajdonosa, az ISD Dunaferr szeretné eladni a magyar gyárat. Ebben viszont komoly vitája alakult ki egy ukrán kisebbségi tulajdonossal, Tatjana Tarutával, ami a cég vezetéséért folytatott harccá alakult. Az ISD Dunaferr állítása szerint emiatt megijedtek a cég hitelezői és partnerei, ami már a gyár működését veszélyezteti. 

Fotó: Máthé Zoltán

Taruta emberei márciusban már megpróbáltak bejutni a gyárba, az ISD Dunaferr szerint hamisított papírokkal, amelyekben az állt, hogy az ISD Dunaferr ciprusi tulajdonosa, a Steelholding válságkezelésre kérte fel őket. Az ISD közleménye szerint "az elmúlt hónapok verbális és jogi agressziója" után április 16-án az ukrán kisebbségi tulajdonos"zsoldoscsapattal készült elfoglalni a vasművet"A kisebbségi tulajdonos nevében Mikó István nyilatkozott, aki már a hamis papíros bejutási kísérlet után is kommentálta az eseményeket. A 24.hu-nak azt nyilatkozta, hogy csak a munkavállalók és a cég tulajdonosainak érdekeit tartották szem előtt, amikor be akartak jutni a gyárba, hiszen azt akarták megakadályozni, hogy "a társaságot felszámoltassák, a vagyon eltulajdonítását tovább leplezzék, a beszállítói és köztartozásokat kifizetetlenül hátrahagyják." Mikó szerint megbízójuk a gyár jogos tulajdonosa, így a különböző biztonsági cégektől toborzott emberekkel át akarták venni az ingatlant. Ezt pedig minél előbb újra megpróbálják majd, csak akkor 6-800 emberrel érkeznek. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó