Túszejtés vádja miatt áll majd bíróság elé Matteo Salvini

Túszejtés vádjával indul bírósági eljárás Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, a szélsőjobbos Liga párt vezetője ellen, amiért 2019 augusztusában 19 napig nem hagyta kikötni a szicíliai Lampedusa kikötőjében az Open Arms civil hajót, fedélzetén 147, a Földközi-tengerből kimentett bevándorlóval. 

A palermói ügyészség szerint azzal, hogy Salvini nem hagyta kikötni a hajót, túszul ejtette és veszélybe sodorta a hajón lévőket, akik körül többen inkább a tengerbe vetették magukat és a partra úsztak, mint hogy a tengeren vesztegeljenek. A spanyol Open Arms hajó végül 19 nap után, már csak 83 utassal kiköthetett. A szicíliai bíróság most megalapozottnak ítélte az ügyészség vádját és szeptember 15-ére tűzte ki az első tárgyalást az ügyben. 

Fotó: GABRIELE MARICCHIOLO/NurPhoto via AFP

Salvini azzal reagált a per hírére, hogy ő szerinte csak a munkáját és "szent kötelességét" teljesítette, amikor nem hagyta kikötni a hajót, mert ezzel Olaszországot védte, ahogy az alkotmány azt előírja. "Bíróság elé állítanak, mert megvédtem a hazámat" -nyilatkozta politikus, aki hozzátette, hogy emelt fővel, az olasz emberek nevében megy majd a tárgyalásra. Védőügyvédje szerint a túszejtés vádja nem áll meg, mert az Open Arms szabadon elhajózhatott volna egy másik ország kikötőjéhez, senki nem kényszerítette a hajó utasait és legénységét, hogy Lampedusa közelében vesztegeljenek. 

Salvini ellen egy másik ügyben is nyomoznak, amikor szintén 2019 nyarán az olasz partiőrség egyik hajójának tiltotta meg, hogy 116 kimentett bevándorlóval a fedélzetén kikössön Szicíliában. Abban az ügyben az eljáró ügyész viszont úgy ítélte, hogy ezzel Salvini a kormány politikáját követte, ezért nem kellene bíróság elé állnia. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.