Esős, viharos napok jönnek

április 18., vasárnap 10:12

Vasárnap délutánra már nem érdemes kültéri programot szervezni, ugyanis az ország déli részéről az északi tájakra is megérkezik a csapadék, ami egészen hétfő reggelig kitart, olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.

A csapadékzónának köszönhetően az éjszaki tájakon néhány mm eső hullhat, de a déli megyékben 5 mm-t meghaladó - váltakozó intenzitású, időszakos - esőre kell számítani. Az északi, északkeleti szelet a Dunántúlon és északon kísérhetik élénk széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul, az északkeleti határvidéken lehet a legmelegebb, a Dél-Dunántúlon a leghűvösebb. Késő estére 5 és 9 fok közé hűl le a levegő.

Hétfőn a Dunántúl nyugati és középső részein, illetve északon estig tartósan borult, esős marad az idő, máshol viszont gomolyosodni kezd a felhőzet, a nap is kisüthet rövid időre, egy átmeneti délelőtti csapadékszünetet követően pedig záporok alakulhatnak ki, északkeleten és délnyugaton zivatar is előfordulhat. Az északi, északkeleti szél már csak a Nyugat-Dunántúlon lesz élénk. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 7 fok között várható, az Északi-középhegység völgyeiben lehet a leghűvösebb idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul.

Kedden napközben mindenhol felszakad a felhőzet, és erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk több helyen záporral, zivatarral. Az északi, északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos széllökések. A hőmérséklet hajnalban 1, 7, délután 12, 17 fok között valószínű.

A záporos, zivataros időjárás szerdán is folytatódik.