Koronavírus-számok Magyarországon 05.17.
Elhunytak + 38 Σ 29 213
Kórházban - 11 Σ 2 259
Fertőzöttek + 426 Σ 798 573
Tesztek + 10 365 Σ 5 649 027
Egyszer oltottak + 39 287 Σ 4 639 299

Javuló adatok mellett rekordhalálozás volt a héten

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Rendszeresen elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

  • Február vége óta a mostani héten regisztrálták a legkevesebb új fertőzöttet
  • Öt héttel ezelőtti szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma
  • Jelentősen, egy hónappal ezelőtti szintre csökkent a lélegeztetőn lévők száma is
  • Ugyanakkor ezen a héten jelentették a legtöbb koronavírussal összefüggő halálesetet

1 767 áldozata volt a járványnak a napi jelentések alapján múlt vasárnap óta. Ez eddig a legmagasabb heti adat a járvány kezdete óta. Negyedik hete kiugró a halálesetek száma, lakosságarányosan Európában a magyar adatok a legrosszabbak. Átlagosan kevesebb mint hat percenként volt újabb áldozata a koronavírusnak Magyarországon az elmúlt egy hónapban. Ma jelentették a járvány 25 ezredik magyar áldozatát. 

A legördülő menüben lehet váltani a grafikonok között. 

Hamarosan a halálozások száma is csökkenhet, a járványhelyzet ugyanis javul. Egy hete még a húsvéti hosszú hétvégén végzett kevés teszt is hozzájárult a regisztrált fertőzöttek számának látványos csökkenéséhez. Sokkal több tesztet - érthetetlen módon - ezen a héten sem végeztek, de azért 8 000-zel több vizsgálattal még kevesebb új fertőzöttet találtak (összesen 30 344-et). Eszerint a húsvét nem robbantotta be újra a vírust. Az összes vizsgálaton belül csökkent a pozitív tesztek száma (19-ről 16 százalékra). 

Az egészségügyön lévő hatalmas nyomás is enyhült némileg, kevesebb koronavírusos beteg van kórházban és lélegeztetőn, de így is sokan szorulnak az otthoninál komolyabb kezelésre. 

Jövő héten vélhetően nyílhatnak a teraszok 3,5 millió első beoltottnál, most 3 millió 252 ezernél tartanak. Az oltási terv eddig az idősekre koncentrált, a regisztrált 65 év felettiek 90 százaléka van beoltva, csakhogy a teraszok várható törzsközönsége nem ez a korosztály elsősorban. Az lesz a helyzet, hogy a teraszokat majd maszkban lehet megközelíteni, de ott a védőfelszerelés elhagyható lesz, és mehet majd a közös ivászat, aztán hazafelé ismét fel kell venni a maszkot. A hétfői iskolanyitás ennél is nagyobb kockázatot jelent. Teljesen mindegy, hogy fertőtlenítették a hetekig üresen álló épületeket, a diákokat, még a kisebbeket is, a brit mutáció jobban veszélyezteti, mint a korábbi variáns. A szülők nagy része pedig még nem szerezhetett immunitást a vírus ellen, mert az oltási terv eddig az idősekre koncentrált. 

A saját számításaink szerint a betegséget a közelmúltban elkapók és az oltottak számával együtt a társadalom fele lehet valamilyen szinten védett a vírus ellen. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó