Javuló adatok mellett rekordhalálozás volt a héten

járvány
2021 április 18., 17:00
  • Február vége óta a mostani héten regisztrálták a legkevesebb új fertőzöttet
  • Öt héttel ezelőtti szintre csökkent a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma
  • Jelentősen, egy hónappal ezelőtti szintre csökkent a lélegeztetőn lévők száma is
  • Ugyanakkor ezen a héten jelentették a legtöbb koronavírussal összefüggő halálesetet

1 767 áldozata volt a járványnak a napi jelentések alapján múlt vasárnap óta. Ez eddig a legmagasabb heti adat a járvány kezdete óta. Negyedik hete kiugró a halálesetek száma, lakosságarányosan Európában a magyar adatok a legrosszabbak. Átlagosan kevesebb mint hat percenként volt újabb áldozata a koronavírusnak Magyarországon az elmúlt egy hónapban. Ma jelentették a járvány 25 ezredik magyar áldozatát.

link Forrás

A legördülő menüben lehet váltani a grafikonok között.

Hamarosan a halálozások száma is csökkenhet, a járványhelyzet ugyanis javul. Egy hete még a húsvéti hosszú hétvégén végzett kevés teszt is hozzájárult a regisztrált fertőzöttek számának látványos csökkenéséhez. Sokkal több tesztet - érthetetlen módon - ezen a héten sem végeztek, de azért 8 000-zel több vizsgálattal még kevesebb új fertőzöttet találtak (összesen 30 344-et). Eszerint a húsvét nem robbantotta be újra a vírust. Az összes vizsgálaton belül csökkent a pozitív tesztek száma (19-ről 16 százalékra).

link Forrás

Az egészségügyön lévő hatalmas nyomás is enyhült némileg, kevesebb koronavírusos beteg van kórházban és lélegeztetőn, de így is sokan szorulnak az otthoninál komolyabb kezelésre.

link Forrás

Jövő héten vélhetően nyílhatnak a teraszok 3,5 millió első beoltottnál, most 3 millió 252 ezernél tartanak. Az oltási terv eddig az idősekre koncentrált, a regisztrált 65 év felettiek 90 százaléka van beoltva, csakhogy a teraszok várható törzsközönsége nem ez a korosztály elsősorban. Az lesz a helyzet, hogy a teraszokat majd maszkban lehet megközelíteni, de ott a védőfelszerelés elhagyható lesz, és mehet majd a közös ivászat, aztán hazafelé ismét fel kell venni a maszkot. A hétfői iskolanyitás ennél is nagyobb kockázatot jelent. Teljesen mindegy, hogy fertőtlenítették a hetekig üresen álló épületeket, a diákokat, még a kisebbeket is, a brit mutáció jobban veszélyezteti, mint a korábbi variáns. A szülők nagy része pedig még nem szerezhetett immunitást a vírus ellen, mert az oltási terv eddig az idősekre koncentrált.

A saját számításaink szerint a betegséget a közelmúltban elkapók és az oltottak számával együtt a társadalom fele lehet valamilyen szinten védett a vírus ellen.

link Forrás