Reggel 5 és este fél 10 között lehetnek majd nyitva a vendéglátóhelyek teraszai

járvány
2021 április 15., 15:46

Bár még nem jelent meg a Magyar Közlönyben a terasznyitást szabályozó rendeletmódosítás, a kormány oldalán már közöltek néhány részletet.

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, vagyis április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is.

A vendéglátóhelyek teraszai, kerthelyiségei azután nyithatnak meg, hogy a beoltottak száma a jövő héten eléri a 3,5 milliót.

A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen. A védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható. A kormány eltörli a teraszok után az önkormányzatoknak fizetendő közterületi díjat.

photo_camera Fotó: Róka László/MTI/MTVA

A munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló - üzleti céllal érkezett - vendéget szolgálhatja ki.

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai - az 1-4. évfolyamokon - pedig visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, aminek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

A csütörtök reggeli adatok szerint a húsvét utáni stagnálást követően újra emelkedőben az új fertőzések száma, országosan 5 százalék a növekedési faktor, 14 megyében is romlott a helyzet. Reggel 256 új halálos áldozatot jelentettek. Népességarányosan még mindig Magyarországon szedi a legtöbb halálos áldozatot a járvány Európában. A kórházi ápolásra szorulók száma viszont március 16. óta először esett tízezer alá, a legfrissebb jelentés szerint ma 9848 embert ápolnak kórházban, közülük 1156-an szorulnak gépi lélegeztetésre.