Kásler: az óvodákban a csoportokat ne vonják össze, az iskolákban nem lehet keverni a jelenléti és az online oktatást

oktatás
2021 április 18., 11:19

Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter levélben tett ajánlásokat a hétfői óvoda- és iskolanyitással kapcsolatban, ebben többek között arra kéri az iskolaigazgatókat, hogy legyenek rugalmasak a hiányzásokkal kapcsolatban, de az online és a jelenléti oktatást nem lehet keverni, derül ki abból a levélből, ami a Telexhez jutott el.

A miniszter az óvodákat arra kéri, hogy a csoportokat ne vonják össze akkor sem, ha esetleg eleinte alacsonyabb még a jelenlévő gyermekek létszáma. A gyerekekkel lehetőség szerint saját óvópedagógusaik foglalkozzanak, hogy elkerüljék a gyerekek keveredését.

Az iskolákban továbbra is mérni kell a gyerekek testhőmérsékletét, viselni kell a maszkot, használni a kézfertőtlenítőket, és rendszeresen szellőztetni kell. Ehhez kapnak fertőtlenítőszereket, és ahol igénylik, vagy ahol elromlottak az eszközök, oda a KELLO Könyvtárellátó Nonprofit Kft. küld új digitális érintésmentes hőmérőket.

Kásler kéri, hogy a gyermekek, tanulók hiányzásával kapcsolatban kellő rugalmassággal, mindemellett a hatályos jogszabályok és a kiadott intézkedési tervben foglaltak figyelembevételével járjanak el az iskolaigazgatók. Az intézményvezetőnek alapos indokkal lehetősége van a tanulói távolmaradást igazoltnak tekinteni.

Ugyanakkor jelenléti és digitális oktatás párhuzamosan nem folytatható, de „ez nem zárja ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az intézmény – amennyiben erre lehetőség van – biztosítsa a jelenléti oktatásba való online bekapcsolódás lehetőségét egy tanuló számára.” Az otthon maradt diákoknak a tananyagot minden esetben el kell juttatni.

250 óránál több hiányzás esetén, amennyiben a tanuló teljesítménye a tanítási év folyamán érdemjeggyel nem volt értékelhető, osztályozó vizsgát kell tenni.

Ha valamelyik intézményben felüti a fejét a koronavírus, akkor „az illetékes népegészségügyi szervvel egyeztetve” az óvodákban és általános iskola alsó tagozatán az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el, az operatív törzs pedig tantermen kívüli digitális munkarend elrendeléséről dönthet.