Szerbiában tízezer emberen vizsgálták az oltás utáni antitesttermelést

járvány
2021 április 18., 10:43

Szerbiában tízezer beoltott ember antitesttermelését vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy előbb-utóbb mindenkinél kialakult az ellenanyag, írja a 24.hu a Danas szerb lap alapján.

A szomszédos országban ugyanazok a vakcinák vannak forgalomban, mint nálunk, a szerb Nukleáris Energetikai Intézet (INEP) szerint pedig az összes vizsgált oltóanyag hatékony védelmet biztosít a vírussal szemben.

Az elemzések szerint a Pfizer vakcinája már az első oltás után két héttel kiváltotta az antitesttermelést a beoltottak több mint 85 százalékánál, a második dózis után pedig ez az arány 95 százalékra nőtt.

A Szputynik V esetében csak az oltás követő három hétben jelent meg antitest, de a második oltás után már az oltottak 92 százaléknál kimutatták az antitesteket. Az AstraZenecánál még csak az első kört adták be, de ott is hasonló eredményre jutottak.

A Sinopharmnál leghamarabb két héttel az oltás után jelent meg az ellenanyag, a második oltás után viszont 90 százalékos volt az eredmény. A kínai vakcinával oltott 65 évnél idősebb embereknél „valamivel alacsonyabb antitestválaszt regisztráltak”, de az INEP szerint ez még nem jelenti azt, hogy az ő szervezetük ne lenne immunis a vírusra.