Visszakerülhet a szántódpusztai majorság a tihanyi apátsághoz

gazdaság
2021 április 18., 07:03

Hamarosan tárgyalások indulhatnak arról, hogy a szántódpusztai majorság vagyonkezelői joga visszakerüljön a tihanyi apátsághoz, tudta meg a Magyar Nemzet Witzmann Mihály, a siófoki térség országgyűlési képviselőtől.

A Szántódpusztai Idegenforgalmi és Kulturális Központ jelenleg a keszthelyi Helikon Nonprofit Kft. tulajdonában áll, de korábban is apátság tulajdonát képezte, a rendszerváltás óta pedig többször is téma volt, hogy a majorságot a tihanyi bencés szerzetesek gondozására bíznák.

„Szántódpuszta a Tihanyi Bencés Apátság történelmének a része, amit a főépületén elhelyezett márványtábla is hitelesít” – mondta Jeromos atya, aki szerint az apátság nem gazdasági lehetőségként fog tekinteni Szántódpusztára, hanem egy lehetőségként.

Witzmann Mihály jelentősebb fejlesztéseket is ígért a majorságra: állagmegőrző beavatkozás vár az cselédházakra, terménytárolókra, uradalmi épületekre, kiskastélyra, csárdára, kápolnára, a piac- és a többi közösségi térre, és visszakerül a vagyonleltárba a híres Ádám-pince is.