Amerikában már a nagykorúak felét beoltották

járvány
2021 április 19., 05:22

Közel 130 millió 18 évnél idősebb amerikai kapott már legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, vagyis a nagykorúak felét sikerült mostanáig beoltani. 33 százalék, csaknem 84 millió ember kapta meg az elérhető maximális védettséghez szükséges második oltást is.

A nemzetközi vakcinaversenyben még mindig jobban áll Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Chile és az Egyesült Királyság.

photo_camera Fotó: PAUL HENNESSY/NurPhoto via AFP

Az AP szerint az Egyesült Államokban New Hampshire-ben a legmagasabb az oltottsági arány (71 százalék), majd Új-Mexikó, Connecticut, Massachusetts és Maine, csupa hagyományosan demokrata állam következik, ahol a többség legutóbb is Joe Bidenre szavazott. A lista végén déli, republikánus államok szerepelnek: Tennessee, Louisiana, Alabama és Mississippi.

Bár nem minden államban ennyire egyértelmű a helyzet, kutatások szerint az amerikaiak politikai szimpátiája általában összefügg a vakcinával és a járvánnyal kapcsolatos véleményükkel. Márciusban a republikánusok 36 százaléka mondta, hogy valószínűleg vagy biztosan nem fogja beoltatni magát. A demokratáknál ez az arány 12 százalék volt. A vidéken élők harmada volt elutasító a vakcinával szemben, míg ez a városokban és környékükön élők negyedére sem volt igaz.

Összességében azért nő az oltási kedv, januárban még csak 67 százalék, mostanra 75 százalék mondja, hogy beoltatja magát, vagy már meg is kapta legalább az első adagot.

link Forrás