Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Amerikában már a nagykorúak felét beoltották

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Közel 130 millió 18 évnél idősebb amerikai kapott már legalább egy adag koronavírus elleni vakcinát, vagyis a nagykorúak felét sikerült mostanáig beoltani. 33 százalék, csaknem 84 millió ember kapta meg az elérhető maximális védettséghez szükséges második oltást is. 

A nemzetközi vakcinaversenyben még mindig jobban áll Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Chile és az Egyesült Királyság. 

Fotó: PAUL HENNESSY/NurPhoto via AFP

Az AP szerint az Egyesült Államokban New Hampshire-ben a legmagasabb az oltottsági arány (71 százalék), majd Új-Mexikó, Connecticut, Massachusetts és Maine, csupa hagyományosan demokrata állam következik, ahol a többség legutóbb is Joe Bidenre szavazott. A lista végén déli, republikánus államok szerepelnek: Tennessee, Louisiana, Alabama és Mississippi.

Bár nem minden államban ennyire egyértelmű a helyzet, kutatások szerint az amerikaiak politikai szimpátiája általában összefügg a vakcinával és a járvánnyal kapcsolatos véleményükkel. Márciusban a republikánusok 36 százaléka mondta, hogy valószínűleg vagy biztosan nem fogja beoltatni magát. A demokratáknál ez az arány 12 százalék volt. A vidéken élők harmada volt elutasító a vakcinával szemben, míg ez a városokban és környékükön élők negyedére sem volt igaz. 

Összességében azért nő az oltási kedv, januárban még csak 67 százalék, mostanra 75 százalék mondja, hogy beoltatja magát, vagy már meg is kapta legalább az első adagot. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.