Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Izraelben már nem kell kültéren maszkot viselni

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Izraelben eltörölték a kültéri maszkviselést vasárnap, hétfőn pedig szeptember óta először az iskolák is kinyitottak.

A lazítás leginkább annak köszönhető, hogy Izrael elég jól áll a járványadatokkal, és a népesség 56 százalékát már be is oltották, a 16 év felettiek 85 százaléka megkapta az oltást. Az elmúlt időszakban naponta mindössze körülbelül 100 új fertőzöttet regisztráltak, míg a januári csúcsban naponta 10 ezret. 

Vasárnap sokan már maszk nélkül mászkáltak az utcán, és örültek annak, hogy „újra tudnak lélegezni”, mások azonban még magukon hagyták a maszkot, mert úgy érzik, a pandémia még nem ért véget. Beltéren azonban továbbra is kötelező a maszkviselés. 

Izrael egy zöld igazolványt is bevezetett, amit a magyar oltási igazolványhoz hasonlóan azok kapnak, akik nemrég átestek a betegségen, vagy beoltották őket. Az igazolvánnyal rendelkezők járhatnak éttermekbe, szállodákba, részt vehetnek sport- és vallási eseményeken is. (NewYorkTimes)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.