Lengyel aktivisták arra kérik az embereket, hogy ne vallják magukat római katolikusnak a népszámláláson

április 19., hétfő 11:30

A lengyel aktivisták arra kérik az embereket, hogy a népszámlálás során csak akkor vallják magukat római katolikusnak, ha tényleg azok.

Az előző, egy évtizeddel ezelőtti népszámlálás során a válaszadók 96 százaléka állította, hogy római katolikus. Ezt a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt arra használta fel, hogy igazolja az általa támogatott, vitatott keményvonalas változásokat, mint például amilyen az abortusztörvény is volt.

Az aktivisták azonban úgy vélik, az előző népszámlálás téves volt, mert az emberek automatikusan jelölték be a négyzetet, de szerintük a fiatalok közül sokan nem is saját maguk töltötték ki a kérdőívet, hanem a szüleik.

„A tíz évvel ezelőtti népszámlálás nagyon monolitikus és homogén Lengyelországot fest le. Holott Lengyelországban nagyon sok ember nem jár templomba, még az egyház saját adatai szerint is csak a lakosság 28 százaléka” - mondta Oskar Żyndol, a kampány vezetője.

Az aktivisták kampányt indítottak a közösségi médiában „Számítani szeretnék” néven, hogy arra ösztönözzék a lengyel lakosságot, hogy válasszanak alternatívát, például vallják magukat simán csak kereszténynek, ateistának vagy deistának. A kampányt a National Women’s Strike is támogatja, akiknek fontos szerepük volt az abortusztörvény miatti tüntetéseken. (Guardian)