A Golden Globe exelnöke „rasszista gyűlöletcsoportnak” tartja a Black Lives Matter mozgalmat, áll a bál miatta

rasszizmus
2021 április 20., 12:59

Ha lehetséges, még tovább romlott a Golden Globe-díjak és a gálát szervező Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének (HFPA) megítélése. A szervezet egyik volt elnöke, Philip Berk ugyanis egy olyan cikket továbbított emailben a tagoknak, amiben a Black Lives Matter mozgalmat „rasszista gyűlöletcsoportnak” nevezték.

A Los Angeles Times információi szerint Berk, akit 2011-ig nyolcszor választottak meg a szövetség elnökének, a Frontpagemag nevű szélsőjobboldali magazin egy cikkét küldte szét, amiben az említetteken túl azt is állítják, hogy a mozgalom azt a „faji háborút” hajtja végre, amit Charles Manson akart elkezdeni. Az emailre a HFPA jó néhány tagja elég dühösen reagált.

A HFPA ezután közleményben kért elnézést Berk leveléért, és azt írták, hogy a Berk által küldött cikkben szereplő állítások kizárólag a szerző nézeteit tükrözik, és a cikk semmilyen formában nem egyeztethető össze a HFPA nézeteivel és értékrendjével. Ezenkívül elítélik a rasszizmus, a megkülönböztetés és a gyűlöletbeszéd minden formáját, az ilyen nyelvezetet pedig elfogadhatatlannak tartják.

A 2021-as díjátadó.
photo_camera A 2021-as díjátadó. Fotó: -/AFP

A szövetséget számos kritika érte az elmúlt hónapokban egyrészt amiatt, hogy nincs egyetlen fekete tagja sem, másrészt amiatt, hogy a jelöléseik sem elég diverzek. És aztán még az idei gála nézettsége is katasztrofális volt. (Guardian)