A lázadókkal vívott harcban halt meg Csád elnöke, állítja a hadsereg

Csád nemrég újraválasztott elnöke, Idriss Deby meghalt, miután súlyos sérüléseket szenvedett a lázadókkal vívott harcban az ország északi részén, közölte kedden a hadsereg szóvivője, írja az AlJazeera

Fotó: RENAUD MASBEYE BOYBEYE/AFP

A 68 éves Deby a hadsereg beszámolója szerint a frontvonalban harcolt, ott szenvedett sérüléseket a hétvégén. Fia, Mahamat Kaka tábornok veszi át ideiglenesen az ország irányítását. 

Deby 1990-ben, egy felkelés után vált Csád elnökévé, hatszor választották eddig újra. Legutóbb épp a napokban. De Deby nem támogatóival ünnepelte a győzelmet, hanem a hadsereg közlése szerint felkereste a harcoló katonákat. 

Az ország északi részén, a líbiai határ mentén több felkelőcsapat is küzd az állami hadsereg ellen. A választások idején is rendszeresek voltak az összecsapások.  

A hadsereg közlése szerint a hétvégén több mint 300 felkelőt öltek meg, 150-et pedig elfogtak Kanem tartományban, ami mintegy 300 kilométernyire van a fővárostól, N'Djamenától. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.