Jogerős börtönt kapott egy veszprémi férfi, amiért éheztette a kutyáját

bűnügy
2021 április 20., 15:32

A 34 éves veszprémi férfi 2019 óta tartott egy nőstény németjuhász kutyát egy mindössze 1 méter mozgásteret biztosító fémláncon, és az állat megfelelő etetéséről sem gondoskodott. A 2019 novemberében tartott helyszíni szemlén a kutya bordái kilátszottak, a lánc pedig már beékelődöttaz állat húsába, ami durva sebet okozott neki. Ráadásul semmilyen menedéket nem biztosított a kutyának az időjárás viszontagságaival szemben. Végül az állatot elkobozták tőle.

Az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte. A veszprémi férfi a bíróság előtt, az előkészítő ülésen a bűncselekmény elkövetését csak részben ismerte el,

azzal védekezett, hogy nem akart szenvedést okozni, kizárólag tudatlansága miatt nem látta el megfelelően a kutyát. A rendelkezésre álló bizonyítékok azonban cáfolták a védekezését, ugyanis a kutya a fájdalmait nyüszítéssel folyamatosan jelezte, amit mások is észleltek.

A bíróság a vádlottat 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság szerint a férfi a kutyának olyan fokú szenvedést okozott, amire figyelemmel a büntetési célok elérésére csak végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása volt alkalmas. A bíróság méltatlannak találta továbbá a közügyek gyakorlására is, ezért attól is eltiltotta.

A férfi és védője által előterjesztett fellebbezés alapján eljáró Veszprémi Törvényszék másodfokon helybenhagyta a Veszprémi Járásbíróság döntését, így az jogerőre emelkedett. (birosag.hu)