Lehet, hogy a T-rexek mégsem egyedül, hanem falkában éltek és vadásztak

TUDOMÁNY
2021 április 20., 14:41

Az Arkansas-i Egyetem kutatói megállapították, hogy az a számtalan Tyrannosaurus rex maradvány, amit Utahban, a Grand Staircase-Escalante Nemzeti Emlékmű (valójában természetvédelmi terület) közelében egy dinoszaurusz „tömegsírból” ástak ki hét éve, egy helyről és időből származik, és biztosan nem véletlenül mosta őket egy helyre a víz. A kutatók geokémiai módszerekkel vizsgálták a csontokat és a sziklákat.

Ez Észak-Amerikában már a harmadik olyan helyszín, ahol sok tirannoszaurusz maradványait találták meg egyszerre, így megdőlni látszik az a korábban széles körben elfogadott elmélet, hogy ezek a ragadozók magányosan éltek és vadásztak. Ezzel szemben egyre több jel mutat arra, hogy társas lények voltak. A farkasokhoz hasonlóan falkákban élhettek és vadászhattak.

Kristi Curry Rogers, a Macalaster College biológiaprofesszora szerint ez jó kiindulópont, de további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy megállapítsák, a T-rexek valóban társas lényként éltek-e. Előfordulhat ugyanis, hogy csak egymás közelében éltek, de nem mozogtak együtt. Rogers szerint az is lehet, hogy csak a szűkülő lehetőségeik miatt kényszerültek egymás közelében élni.

Dínó jó barát.
photo_camera Dínó jó barát.

A társas tirannoszauruszok elmélete kb. 20 évvel ezelőtt merült fel először, amikor az első ilyen tömeges leletet megtalálták Albertában, Kanadában, majd tovább erősödött, amikor Montana államban is találtak egy ilyet. Sok kutató szkeptikus az elképzelést illetően, mert szerintük ezeknek a dinoszauruszoknak nem volt elég nagy és fejlett az agya a társas viselkedéshez. (Guardian)