Koronavírus-számok Magyarországon 08.3.
Elhunytak + 2 Σ 30 029
Kórházban + 1 Σ 77
Fertőzöttek + 26 Σ 809 672
Tesztek + 4 067 Σ 6 352 215
Oltottak + 3 932 Σ 5 628 383
A legújabb trendek

Nagyon ritka mellékhatásnak minősítette a vérrögképződést az Európai Gyógyszerügynökség a Johnson & Johnson vakcinájánál

április 20., kedd 17:46

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, állapította meg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden. Az uniós hatóság arra jutott, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait. Javasolják, hogy az oltóanyag tájékoztatóján nagyon ritka mellékhatásaként tüntessék fel a vérrögképződés esetleges veszélyét.

Fotó: JUSTIN TALLIS/AFP

Az Egyesült Államokban eddig több mint 7 millió beoltott közül nyolc embernél jelentettek vérrögképződést, akik közül egy halt meg.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatósága április első felében kezdte meg a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen hazsnálata után jelentett nagyon ritka vérrögképződéses esetek kivizsgálását, miután az Egyesült Államokban addig négy, később további két erre utaló esetet jelentettek.

Az uniós ügynökség kockázatértékelő bizottsága (PRAC) szerint frissíteni kell a vakcina termékinformációját. Javaslatuk szerint az oltóanyag esetében a vérrögképződés esetleges veszélyét fel kell tüntetni a vakcina nagyon ritka mellékhatásaként. „Az egészségügyi szakembereknek és az oltásra váróknak tisztában kell lenniük azzal az eshetőséggel, hogy a beoltástól számított három héten belül nagyon ritka esetekben vérrögök képződése, illetve a trombociták számának csökkenése fordulhat elő.”

A jelentett esetek többsége 60 év alattiaknál, többségükben nők között fordult elő az oltást követő két héten belül. A jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban konkrét kockázati tényezőt nem azonosítottak.

Megjegyezték, hogy a vizsgált esetek hasonlóságot mutatnak az AstraZeneca gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem Vaxzevria névre keresztelt oltóanyagánál jelentkező nagyon ritka rendellenességhez. A vérrögképződés szokatlan módon az agy sinus vénáiban, a hasi vénákban és az artériákban fordult elő. A vérrögképződés egyik elfogadható magyarázata, hogy a vakcina immunválaszt vált ki, amely hasonló állapothoz vezet, mint amely a heparinnal kezelt betegeknél néha előfordul. Az úgynevezett heparin által kiváltott trombocitopénia (HIT) a heparin kezelés egyik legsúlyosabb szövődménye, mely adott esetben tromboemboliás komplikációkhoz vezet.

Az Európai Gyógyszerügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága a vérrögképződés esetleges veszélye esetén az azonnali szakorvosi konzultáció fontosságát hangsúlyozza. Vérrögképződésre vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerése elkerülheti ugyanis az esetleges szövődmények kialakulását.

A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha légszomj, mellkasi, vagy hasi fájdalom, fejfájás, vagy homályos látás tünetei jelentkeznek, illetve akkor, ha duzzanatot figyelnek meg a lábban, vagy apró vérfoltok jelennek meg a bőr alatt az injekció beadásának helyén kívül.Végezetül arra emlékezettek, hogy az amerikai egészségügyi hatóságok a beoltás után néhány nappal hat esetben jelentkező vérrögképződéses rendellenességek nyomán a Johnson & Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták. Az esetek közül egy halálos kimenetelű volt. Az Egyesült Államokban mostanáig több mint 7 millió adag Johnson & Johnson-vakcinát adtak be.

Az EMA az összes többi Európai Unióban engedélyezett oltóanyaghoz hasonlóan továbbra is figyelemmel kíséri a Janssen vakcinájának biztonságosságát és hatékonyságát, a legfrissebb információkat közli a nyilvánossággal.

A Janssen vakcinából Magyarország 4,3 millió adagot vár, amely ugyanennyi ember oltását teszi lehetővé, mert ez az első olyan vakcina, amely egydózisú. (BBC/MTI)