Rögtön találtak egy covidos reptéri dolgozót, miután Ausztrália és Új-Zéland megnyitotta egymás felé a határokat

külföld
2021 április 20., 05:03

Egy aucklandi reptéri dolgozónak pozitív lett a tesztje egy nappal azután, hogy Ausztrália és Új-Zéland megnyitotta egymás felé a határait. A két ország közti járatokat azonban nem függesztették fel, mert az eset nem érinti közvetlenül a járaton utazókat.

Legalábbis Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern azt mondta, a fertőzött ember olyan repülőket takarított, amik „magas kockázatú országokból” érkeztek. Kiderült az is, hogy a reptéri dolgozó már mindkét oltását megkapta, ezért Ardern hangsúlyozta, hogy bár a vakcina nem zárja ki teljesen, hogy valaki elkapja a koronavírust, az szinte biztos, hogy nem betegszik meg és nem hal meg miatta.

Ardern arról is beszélt, hogy bár még nem beszélt az ausztrál vezetéssel, szerinte ez az eset nem befolyásolja majd a két ország közt létrejött utazási egyezményt.

Több mint egy éve hétfőn lehetett először anélkül repülni a két ország közt, hogy utána karanténba kellene vonulni, ezt ezrek használták ki.

photo_camera Repülő Auckland repterén Fotó: DAVID ROWLAND/AFP

A 2020 tavasza óta tartó világjárványt Ausztráliában és Új-Zélandon úgy tartották kordában, hogy a legtöbbször egy-egy eset miatt napokra zártak le teljes városokat vagy városrészeket.

Új-Zélandon eddig összesen 2 596 megbetegedést és 26 halálesetet regisztráltak, Ausztráliában pedig 29 543 megbetegedést és 910 koronavírushoz köthető halálesetet. (BBC)