Koronavírus-számok Magyarországon 05.10.
Elhunytak + 91 Σ 28 693
Kórházban + 31 Σ 3 384
Fertőzöttek + 677 Σ 792 386
Tesztek + 10 552 Σ 5 538 792
Egyszer oltottak + 17 134 Σ 4 305 775

Rögtön találtak egy covidos reptéri dolgozót, miután Ausztrália és Új-Zéland megnyitotta egymás felé a határokat

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Egy aucklandi reptéri dolgozónak pozitív lett a tesztje egy nappal azután, hogy Ausztrália és Új-Zéland megnyitotta egymás felé a határait. A két ország közti járatokat azonban nem függesztették fel, mert az eset nem érinti közvetlenül a járaton utazókat. 

Legalábbis Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern azt mondta, a fertőzött ember olyan repülőket takarított, amik „magas kockázatú országokból” érkeztek. Kiderült az is, hogy a reptéri dolgozó már mindkét oltását megkapta, ezért Ardern hangsúlyozta, hogy bár a vakcina nem zárja ki teljesen, hogy valaki elkapja a koronavírust, az szinte biztos, hogy nem betegszik meg és nem hal meg miatta.

Ardern arról is beszélt, hogy bár még nem beszélt az ausztrál vezetéssel, szerinte ez az eset nem befolyásolja majd a két ország közt létrejött utazási egyezményt. 

Több mint egy éve hétfőn lehetett először anélkül repülni a két ország közt, hogy utána karanténba kellene vonulni, ezt ezrek használták ki.

Repülő Auckland repterénFotó: DAVID ROWLAND/AFP

A 2020 tavasza óta tartó világjárványt Ausztráliában és Új-Zélandon úgy tartották kordában, hogy a legtöbbször egy-egy eset miatt napokra zártak le teljes városokat vagy városrészeket.

Új-Zélandon eddig összesen 2 596 megbetegedést és 26 halálesetet regisztráltak, Ausztráliában pedig  29 543 megbetegedést és 910 koronavírushoz köthető halálesetet. (BBC)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó