Tovább zsugorodott a magyar sajtó szabadsága a Riporterek Határok Nélkül jelentése szerint

Az Európai Unió alternatív, elnyomó modelljeként jellemzi a magyarországi sajtóviszonyokat a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságírószervezet friss jelentése, mely szerint Magyarországon az elmúlt évben tovább romlott a sajtószabadság helyzete. A kedden közzétett index szerint Magyarország a 92. helyen áll a világ országai között, míg legutóbb a 89. volt. 

A Mediaworkshöz tartozó megyei lapok címlapjai a választás előtti naponFotó: 444

Az RSF értékelése szerint a koronavírus-járványt kihasználva Orbán Viktor kormánya tovább növelte befolyását a magyar média felett, és ma már más európai kormányoknak, például a szlovénok és a lengyelek számára is példaként szolgál. A jelentés felidézi, hogy a járvány kitörésekor olyan törvényeket fogadtak el, melyek alapján eljárással fenyegethettek újságírókat 'fake news' terjesztésének vádjával, illetve a járványra hivatkozva még nehezebb lett megismerni a közérdekű adatokat. Sérült a média sokszínűsége is Magyarországon: a Klubrádió frekvenciájának elvétele mellett az Index kormányzati megszállását emelte ki a jelentés. 

Az Európai Unióban már csak Bulgáriában rosszabb a szabad sajtó helyzete, mint nálunk, Moldova, Macedónia és Albánia is előttünk jár. 

A lista élén Norvégia, Finnország, Svédország és Dánia áll, de általában is erős az európai jelenlét a mezőny első felében. 

A sajtószabadság szempontjából a tíz legrosszabb helyzetben lévő ország (a legutolsó helyről előrefelé lévő sorrendben): Eritrea, Észak-Korea, Türkmenisztán, Kína, Dzsibuti, Vietnam, Irán, Szíria, Laosz és Kuba. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.