Egy EU-s szóvivő szerint az EU nem kéri az AstraZeneca és Johnson & Johnson 300 millió extra adag vakcináját

eu
2021 április 21., 16:48

Az Európai Unió várhatóan nem tart igényt az AstraZeneca és a Johnson & Johnson gyógyszergyárakkal kötött szerződések záradékában lehetőségként szereplő további, összesen 300 millió pótlólagos adag koronavírus elleni vakcinára, a kieső dózisokat az EU a Pfizer/BioNTech vállalat oltóanyagával kívánja pótolni – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője a Reuters hírügynökséggel.

Hátráltatták a beszerzést

A név nélkül nyilatkozó forrás az okok között említette, hogy a brüsszeli testület el kívánja hagyni azokat az oltóanyagokat, amikkel összefüggésben nagyon ritka vérrögképződéses eseteket jelentettek, továbbá bizonyos távolságot kíván tartani az uniós tagországok vakcinaellátását gyártási problémákra hivatkozva hátráltató AstraZeneca brit-svéd vállalattól.

A brüsszeli bizottság október 8-án kötött megállapodást a Johnson & Johnson vállalattal 200 millió adag oltóanyag beszerzéséről, további 200 millió dózis vásárlásának lehetőségével.

Az AstraZeneca gyógyszergyárral augusztus 14-én kötött megállapodás 300 millió adag koronavírus elleni védőoltás beszerzéséről szól olyan záradékkal, ami lehetővé teszi az uniós tagállamoknak további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását.

photo_camera Illusztráció: Barbara Gindl/AFP

Pfizerrel pótolják

A tisztségviselő szerint az uniós bizottság azzal számol, hogy a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinái elegendők lesznek ahhoz, hogy a nyár végéig beoltsák az európai lakosság legalább 70 százalékát. A cél eléréséhez „nincs szükség a Johnson & Johnson és az AstraZeneca vállalatokkal között szerződések záradékában szereplő extra adagokra” – fogalmazott.

Szerinte a cél elérését biztosíthatja az Európai Bizottság és a Pfizer/BioNTech vállalatokkal április 14-én kötött kiegészítő megállapodás, ami a koronavírus elleni oltóanyaguk szállításának gyorsításáról szól. A megállapodás értelmében a gyógyszercégek a vakcinabeszerzésről szóló szerződésben szereplő 200 millió adag mellett további 50 millió adagot szállítanak vakcinájukból már áprilistól.

1,8 milliárd vakcina

Az Európai Bizottság továbbá tárgyalásokat kezdett a Pfizer/BioNTech-kel a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk beszerzéséről szóló szerződés meghosszabbításáról 2023-ig. Ez már a harmadik szerződés, és 1,8 milliárd adag, második generációs vakcina szállítását írja majd elő 2022-ben és 2023-ban.

Az uniós tisztségviselő szerint azzal, hogy az EU egyelőre nem tart igényt az említett két céggel kötött szerződés záradékában szereplő további adagokra, a tagállamok nyomást gyakorolhatnak a gyógyszercégekre szerződéses kötelezettségeik teljesítésére. A záradékban szereplő további adagok lekérése később még megtörténhet – mondta.

Lehet, hogy a jövőben még kérnek

Az Európai Bizottság további tárgyalásokat folytat emlékeztető oltások beszerzéséről, és a koronavírus új variánsai elleni oltóanyagok beszerzéséről, az EU-s oltóanyag-stratégiában szereplő valamennyi oltóanyaggyártóval, így korai lenne azt mondani, hogy az unió kizárja az AstraZeneca és a Johnson & Johnson vállalatokat a jövőbeli szerződésekből.

Az unió a Johnson & Johnson (400 millió adag) és az AstraZeneca (400 millió adag) mellett eddig a BioNTech-Pfizer (600 millió adag), a Moderna (460 millió adag), a CureVac (405 millió adag) és a Sanofi-GSK (300 millió adag) vállalatokkal írt alá vakcinabeszerzésről szóló szerződéseket. (MTI)