Mexikói drogkartellek robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak biztonságiakra

bűnügy
2021 április 21., 18:36

Drogkartellek tagjai robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak rendőrökre és katonákra legalább három mexikói állam területén.

Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter szerint az ország egyik legkegyetlenebb és legerőszakosabb kartellje, a Jalisco Új Generáció áll a Jalisco, Guanajuato és Michoacán államokban elkövetett támadások hátterében.

Szerinte ez a jelenség aggodalomra ad okot, de a drónok hatékonysága elmarad a kartellek elvárásaitól, mert a viszonylag könnyű eszközök nem képesek elég robbanószert szállítani a nagyszabású pusztításhoz.

Sandoval beszámolt arról, hogy a héten a Michoacán államban található Aguililla településen két rendőr sebesült meg egy dróntámadásban. A térség ellenőrzéséért a Jalisco Új Generáció küzd a rivális Új Michoacán Család nevű bűnszervezettel, ami a Viagras, illetve Egyesült Kartellek néven is ismert.

A hatóságok korábban nem írták le pontosan a szerkezeteket, de a helyi sajtó szerint kézigránátokat erősítettek a távirányítású repülőeszközökhöz, bár a közzétett felvételeken ragasztószalaggal rögzített robbanószercsomagokat lehetett látni.

Izraeli drón könnygázt dob palesztin tüntetőkre 2018. május 14-én.
photo_camera Izraeli drón könnygázt dob palesztin tüntetőkre 2018. május 14-én. Illusztráció: Mohammed Abed/AFP

Sandoval szerint az aguilillai támadás ügyében a drónt irányító gyanúsítottat őrizetbe vették. De a helyzet nyilvánvalóan elszabadult a hatóságok ellenőrzése alól, mivel rendőri és katonai erősítést küldtek a településre április elején a rend helyreállítására. A bűnözők lopott teherautókkal próbálták eltorlaszolni a településre vezető utakat. A kartellek és helyi lakosok emellett az utakon mély árkokat is ástak, hogy távol tartsák a riválisaikat és a rendőrségi konvojokat.

A hadsereg komolyan aggódott, mert az aguilillai lakosok tüntetéseket szerveztek egy helyi katonai bázis mellett. „Néhány nappal ezelőtt volt néhány incidens, lakosok jöttek a bázishoz, és követelték a csapatok távozását” – mondta Sandoval. Egyes tisztségviselők szerint a tüntetők valójában a bűnszervezetek fizetett emberei voltak, mások viszont azt állítják, hogy csak nagyobb biztonságot szeretnének az úttorlaszok miatt a külvilágtól hetek óta elvágott Aguilillában. (MTI)