Mexikói drogkartellek robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak biztonságiakra

Drogkartellek tagjai robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak rendőrökre és katonákra legalább három mexikói állam területén.

Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter szerint az ország egyik legkegyetlenebb és legerőszakosabb kartellje, a Jalisco Új Generáció áll a Jalisco, Guanajuato és Michoacán államokban elkövetett támadások hátterében.

Szerinte ez a jelenség aggodalomra ad okot, de a drónok hatékonysága elmarad a kartellek elvárásaitól, mert a viszonylag könnyű eszközök nem képesek elég robbanószert szállítani a nagyszabású pusztításhoz.

Sandoval beszámolt arról, hogy a héten a Michoacán államban található Aguililla településen két rendőr sebesült meg egy dróntámadásban. A térség ellenőrzéséért a Jalisco Új Generáció küzd a rivális Új Michoacán Család nevű bűnszervezettel, ami a Viagras, illetve Egyesült Kartellek néven is ismert.

A hatóságok korábban nem írták le pontosan a szerkezeteket, de a helyi sajtó szerint kézigránátokat erősítettek a távirányítású repülőeszközökhöz, bár a közzétett felvételeken ragasztószalaggal rögzített robbanószercsomagokat lehetett látni.

Izraeli drón könnygázt dob palesztin tüntetőkre 2018. május 14-én.Illusztráció: Mohammed Abed/AFP

Sandoval szerint az aguilillai támadás ügyében a drónt irányító gyanúsítottat őrizetbe vették. De a helyzet nyilvánvalóan elszabadult a hatóságok ellenőrzése alól, mivel rendőri és katonai erősítést küldtek a településre április elején a rend helyreállítására. A bűnözők lopott teherautókkal próbálták eltorlaszolni a településre vezető utakat. A kartellek és helyi lakosok emellett az utakon mély árkokat is ástak, hogy távol tartsák a riválisaikat és a rendőrségi konvojokat.

A hadsereg komolyan aggódott, mert az aguilillai lakosok tüntetéseket szerveztek egy helyi katonai bázis mellett. „Néhány nappal ezelőtt volt néhány incidens, lakosok jöttek a bázishoz, és követelték a csapatok távozását” – mondta Sandoval. Egyes tisztségviselők szerint a tüntetők valójában a bűnszervezetek fizetett emberei voltak, mások viszont azt állítják, hogy csak nagyobb biztonságot szeretnének az úttorlaszok miatt a külvilágtól hetek óta elvágott Aguilillában. (MTI)