Tíznapos oltási kampányt indít a kormány

járvány
2021 április 21., 05:28

Tíznapos oltási kampányt hirdet a kormány, hogy beoltsanak minden 45 év felettit, derül ki abból a két e-mailből, amit kedden este kaptak a háziorvosok a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK).

A Telex birtokába jutott egyik levélben György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt írja a háziorvosoknak:

„A 2021. április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén előre láthatóan nagyobb mennyiségű Sinopharm típusú vakcina fog érkezni hazánkba. A rendelkezésre álló vakcinák mielőbbi eloltása érdekében a következő hét 2021. április 26-tól április 30-ig, valamint 2021. május 3-tól május 5-ig »Tömeges Oltási Szakasz« kerül bevezetésre, azaz az országos teljes egészségügyi szolgáltatói oltási kapacitását – így a háziorvosi praxisokat is – be kívánjuk vonni az oltási folyamatba.”

A Szegeder hétfőn megírta, hogy a kormány oltási kampányra készülhet abból a 300 ezer kínai vakcinából, ami a jövő hét elején fog megérkezni, így bárki kaphat oltást, aki odamegy Szegeden valamelyik oltópontra.

A levelekben György István és a NEAK arra is felszólította a háziorvosokat, hogy még ezen a héten használják fel a most rendelkezésükre álló Pfizer, Moderna és AstraZeneca vakcinákat, mivel az oltási program teljes egészében a kínai vakcinákra épül.

Azt is írják a háziorvosoknak, hogy „ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie,” a beoltandók pedig egy listát is kaptak.Közben az oltókampánnyal kapcsolatban a Kormányzati Tájékoztatási Központ is kiadott egy közleményt:

„Az egyetemi oltópontokon a kormány kísérleti jelleggel kipróbál egy internetes foglalási rendszert. Az oltás felgyorsítása érdekében 70.000, már oltásra regisztrált ember fog SMS-ben értesítést kapni, hogy az abban szereplő kód alapján időpontot foglaljon magának jövő hét hétfő, kedd vagy szerdára. Amennyiben a rendszer sikerrel vizsgázik, megfontoljuk az általános kiterjesztését a regisztráltakra. Minden más, a témában megjelent hír álhír. Az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatóján tájékoztatást adunk a részletekről.”