Az ausztrál kormány felmondott két szerződést Kínával, Peking szerint ez provokatív lépés volt

külföld
2021 április 22., 05:58

Ausztrália felmondott több megállapodást, melyet korábban Kínával kötöttek a kínai Egy övezet, egy út projekt keretében, írja a BBC, és az ausztrál lépés alaposan feldühítette a kínaiakat.

Az ausztrál szövetségi kormány új jogi lehetőségekkel élve mondott fel két megállapodást, amit Victoria állam és Kína kötött. Canberra szerint az ausztrál nemzeti érdekek védelmében léptek vissza a megállapodásoktól. A kínai nagykövetség ugyanakkor provokatívnak nevezte a lépést. Ausztrália és Kína között már eddig is feszült volt a diplomáciai viszony, és ezt vélhetően tovább fogja súlyosbítani, ahogy a szövetségi kormány belenyúlt egy állam és Kína szerződéseibe. A kínaiak közleménye szerint az ausztrál kormány tovább rombolta a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat, és ezzel csak saját maguknak fognak ártani.

Ez volt az első alkalom, hogy az ausztrál kormány élt a vétólehetőségével, mellyel államok, önkormányzatok és állami egyetemek más országokkal kötött szerződéseit vizsgálhatják felül. Nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva ugyanis a kormány fel is mondhatja ezeket.

Marise Payne
photo_camera Marise Payne Fotó: KIYOSHI OTA/AFP

Nemcsak Kínával töröltek el szerződéseket: a külügyminiszter, Marise Payne megsemmisítette azt a szerződést, amit Victoria állam oktatási minisztériuma kötött Iránnal 2004-ben, illetve Szíriával 1999-ben. Mindkét megállapodás oktatási együttműködésekről szólt. Payne szerint a négy megállapodás nem fért össze Ausztrália külpolitikájával.

Victoria állam 2018-ban és 2019-ben írt alá szerződést Kínával: az Egy övezet, egy út nevű gigantikus nemzetközi beruházási és infrastruktúra-fejlesztési programhoz való csatlakozást már akkor bírálta az ausztrál szövetségi kormány, sőt, még az Egyesült Államok akkori külügyminisztere, Mike Pompeo is.

Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, és sok kínai diák tanul az ausztrál egyetemeken is, de évek óta egyre feszélyezettebb a viszony a két fél között: az ausztrálok szerint ugyanis Peking túlzott befolyást akart szerezni az országban. Ausztráliában már korlátozták a külföldi befektetések mértékét, és kitiltották a Huaweit az 5G-s projektekből.