Az ausztrál kormány felmondott két szerződést Kínával, Peking szerint ez provokatív lépés volt

Ausztrália felmondott több megállapodást, melyet korábban Kínával kötöttek a kínai Egy övezet, egy út projekt keretében, írja a BBC, és az ausztrál lépés alaposan feldühítette a kínaiakat. 

Az ausztrál szövetségi kormány új jogi lehetőségekkel élve mondott fel két megállapodást, amit Victoria állam és Kína kötött. Canberra szerint az ausztrál nemzeti érdekek védelmében léptek vissza a megállapodásoktól. A kínai nagykövetség ugyanakkor provokatívnak nevezte a lépést. Ausztrália és Kína között már eddig is feszült volt a diplomáciai viszony, és ezt vélhetően tovább fogja súlyosbítani, ahogy a szövetségi kormány belenyúlt egy állam és Kína szerződéseibe. A kínaiak közleménye szerint az ausztrál kormány tovább rombolta a két ország közötti kétoldalú kapcsolatokat, és ezzel csak saját maguknak fognak ártani. 

Ez volt az első alkalom, hogy az ausztrál kormány élt a vétólehetőségével, mellyel államok, önkormányzatok és állami egyetemek más országokkal kötött szerződéseit vizsgálhatják felül. Nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva ugyanis a kormány fel is mondhatja ezeket. 

Marise PayneFotó: KIYOSHI OTA/AFP

Nemcsak Kínával töröltek el szerződéseket: a külügyminiszter, Marise Payne megsemmisítette azt a szerződést, amit Victoria állam oktatási minisztériuma kötött Iránnal 2004-ben, illetve Szíriával 1999-ben. Mindkét megállapodás oktatási együttműködésekről szólt. Payne szerint a négy megállapodás nem fért össze Ausztrália külpolitikájával. 

Victoria állam 2018-ban és 2019-ben írt alá szerződést Kínával: az Egy övezet, egy út nevű gigantikus nemzetközi beruházási és infrastruktúra-fejlesztési programhoz való csatlakozást már akkor bírálta az ausztrál szövetségi kormány, sőt, még az Egyesült Államok akkori külügyminisztere, Mike Pompeo is. 

Kína Ausztrália legnagyobb kereskedelmi partnere, és sok kínai diák tanul az ausztrál egyetemeken is, de évek óta egyre feszélyezettebb a viszony a két fél között: az ausztrálok szerint ugyanis Peking túlzott befolyást akart szerezni az országban. Ausztráliában már korlátozták a külföldi befektetések mértékét, és kitiltották a Huaweit az 5G-s projektekből. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.