Felbukkant a vírus az olimpiai lángot körbehordó csapatban

A nyári olimpia szervezői csütörtökön közölték, hogy megfertőződött egy 30-as éveiben járó férfi, aki részt vett az olimpiai láng országos körbehordásában. Japánban a tervek szerint három hónap múlva lesz olimpia, de az ország több tartományában is meglehetősen rossz a vírushelyzet, írja az AFP

Érkezik a láng a hídraFotó: KEN SATOMI/The Yomiuri Shimbun via AFP

A férfi Sikoku szigetén vett részt a fáklyahordásban, hogy pontosan mi volt a feladata, azt nem tudni. A részvétele után készült tesztje lett pozitív. A hatóságok a diagnózis után megtették a szükséges intézkedéseket. 

Az olimpiai láng körbehordása a megszokottaktól eltérően történik idén, az ország több területén is el kell kerülnie a közutakat a fáklyát hordó embereknek. Legutóbb Kiotó városának önkormányzata kérte a szervezőket, hogy a láng ne a közutakon át haladjon a városban, mivel félnek a fertőzésveszélytől. Ehelyett azt javasolták, hogy a város egyik kastélyában tartsák majd meg a ceremóniát. A múlt héten Oszakában járt a láng, de ott sem engedtek embereket a közelébe. 

Az olimpia szervezői szerint a mintegy tízezer futó részvételével zajló lángkörbehordást meg lehet oldani biztonságosan, a védelmi szabályok betartásával. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.