Kész beperelni az Európai Bizottság az AstraZenecát

járvány
2021 április 22., 05:24

Az Európai Bizottság jogi eljárást fog indítani az AstraZeneca ellen, közölte a Politico-val öt brüsszeli diplomata. A Bizottság képviselői ezt szerdán közölték a tagállamok nagyköveteivel. A találkozón kiderült az is, hogy a tagok többsége támogatja a jogi eljárást, amiért az AstraZeneca az ígértnél jóval kevesebb vakcinát szállított az EU-ba.

photo_camera Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Az egyik diplomata elmondása szerint az eljárás célja, hogy az AstraZeneca számára kötelező érvényű legyen a vállalt dózisok leszállítása. Két diplomata pedig arról beszélt, hogy ezen a héten lesz egy határidő, ameddig a tagországoknak dönteniük kell a jogi eljárás megindításáról.

Az AstraZeneca és az EU között január óta feszült a viszony: a brit központú gyógyszeripari vállalat ekkor közölte, hogy nem fognak tudni annyi vakcinát szállítani, mint amennyit a szerződésben vállaltak. A szerződés szerint az első negyedévben 100 millió dózist kellett volna leszállítaniuk, ám ebből végül csak 30 millió érkezett meg. A hiány jelentősen befolyásolta több ország oltási programját is.

Az AstraZeneca azt is közölte, hogy az év közepéig mintegy 70 millió dózist fognak még leszállítani, holott a szerződés szerint addigra a teljes, 300 milliós adagot kellett volna átadniuk az EU-nak.