Koronavírus-számok Magyarországon 05.14.
Elhunytak + 71 Σ 29 041
Kórházban - 170 Σ 2 612
Fertőzöttek + 1 190 Σ 796 390
Tesztek + 18 901 Σ 5 607 336
Egyszer oltottak + 62 831 Σ 4 483 598

Kész beperelni az Európai Bizottság az AstraZenecát

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Bizottság jogi eljárást fog indítani az AstraZeneca ellen, közölte a Politico-val öt brüsszeli diplomata. A Bizottság képviselői ezt szerdán közölték a tagállamok nagyköveteivel. A találkozón kiderült az is, hogy a tagok többsége támogatja a jogi eljárást, amiért az AstraZeneca az ígértnél jóval kevesebb vakcinát szállított az EU-ba. 

Fotó: ANDREJ ISAKOVIC/AFP

Az egyik diplomata elmondása szerint az eljárás célja, hogy az AstraZeneca számára kötelező érvényű legyen a vállalt dózisok leszállítása. Két diplomata pedig arról beszélt, hogy ezen a héten lesz egy határidő, ameddig a tagországoknak dönteniük kell a jogi eljárás megindításáról. 

Az AstraZeneca és az EU között január óta feszült a viszony: a brit központú gyógyszeripari vállalat ekkor közölte, hogy nem fognak tudni annyi vakcinát szállítani, mint amennyit a szerződésben vállaltak. A szerződés szerint az első negyedévben 100 millió dózist kellett volna leszállítaniuk, ám ebből végül csak 30 millió érkezett meg. A hiány jelentősen befolyásolta több ország oltási programját is. 

Az AstraZeneca azt is közölte, hogy az év közepéig mintegy 70 millió dózist fognak még leszállítani, holott a szerződés szerint addigra a teljes, 300 milliós adagot kellett volna átadniuk az EU-nak. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.