Magát iráninak, szőnyegeit perzsának hazudta egy román férfi

bűnügy
2021 április 22., 07:31

A vád szerint egy 38 éves román férfi 2020 júniusa és novembere között öt időskorútól csalt ki pénzt azzal, hogy magát iráninak adta ki, az általa árult szőnyegeket pedig valódi, értékes perzsa szőnyegeknek hazudta, írja közleményében a Fővárosi Főügyészség.

A vádlott a II. kerületben, autójából szólította le az idős embereket, akik előtt jellemzően iráni vagy török származásúnak adta ki magát, és azt állította, hogy valódi, kézzel szőtt, értékes perzsa szőnyegei vannak. Eleinte azt mondta, a szőnyegeket ajándékba adja, cserébe csak valami jelképes ajándékot, „eurót, dollárt” kér, mert az ő kultúrájukban ez a szokás.

Volt olyan, akit autóval hazavitt, felment a lakásába, és ott vette át a pénzt, de az is előfordult, hogy elkísérte a sértettet egy bankautomatához, majd az idős férfi figyelmetlenségét kihasználva, még több pénzt is vetetett le vele.

photo_camera Egy valódi perzsaszőnyeg Fotó: DOMINIKA ZARZYCKA/NurPhoto via AFP

A sértettektől fejenként 60-350 ezer forint közötti összeget csalt ki a férfi az értéktelen szőnyegekkel, amik között volt olyan, ami erős benzinszaga miatt használhatatlan is volt. A vádlott a sértetteknek összesen több mint 1 millió forint kárt okozott, ezt az eljárás során nagyrészt már visszafizette.

A Budapesti II. és III. Kerületi Ügyészség a férfival szemben öt rendbeli, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra, és indítványozta, hogy a bíróság vele szemben büntetővégzéssel felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést szabjon ki. Az ügyészség a férfi társával szemben próbára bocsátást indítványozott.