Matolcsy fiának bútorgyárából kerülhetnek bútorok az MNB új épületébe

POLITIKA
2021 április 22., 07:55

A Népszava ír arról, hogy végéhez közeledik a Széll Kálmán téren lévő egykori Postapalota felújítása, nemrég bútorok is érkeztek az épülethez, és az egyik teherautón kivehető volt a Balaton Bútor Kft. felirat.

A veszprémi székhelyű cég Matolcsy Ádám tulajdonában van, míg a Postapalota az apja, Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank tulajdonában. A jegybank pénztörténeti múzeumot és látogatóközpontot tervez nyitni a szecessziós épületben.

Somlai Bálint és Matolcsy Ádám a Szigeten 2017 augusztusában
photo_camera Matolcsy Ádám a Szigeten 2017 augusztusában. Fotó: Botos Tamás/444

Mint a Népszava megjegyzi, Matolcsy Ádám négy éve még arról beszélt a Fidesz-sajtónak, hogy „színre lépésemet követően próbáltunk odafigyelni arra, ne induljunk olyan közbeszerzésen, amely miatt támadható a Matolcsy név. Éppen azért nem koncentráltunk a belföldi piacra, termékeink nyolcvan százaléka exportra ment”.

A lapnak Matolcsy Ádám nem cáfolta, hogy az ő bútoraik kerültek a palotába, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy kitart amellett a korábbi nyilatkozata mellett, hogy

„a Balaton Bútor Kft. nem indul olyan közbeszerzésen, ahol a kiíró a Magyar Nemzeti Bank vagy annak bármilyen leányvállalata”. De hozzátette, partnereik között szerepel kereskedő, viszonteladó, aki tovább értékesítheti a termékeiket, de ennek utóéletét cégük nem követi nyomon. Ehhez képest persze meglepő, hogy az udvarra a Népszava birtokába jutott fotók szerint a Balaton Bútor egy teherautója állt be.

A cikk kitér arra is, hogy a felújítást az MNB tulajdonában lévő MNB-Ingatlan Kft. fogja össze, és korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság a közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó állami tulajdonú cégnek minősítette az MNB-Ingatlan jogelődjét. Az MNB-Ingatlan a kivitelezéssel a Raw Development Kft.-t bízta meg, és az MNB-Ingatlan azt közölte a lappal, hogy „nincs és nem is lehet ráhatása”, hogy a részfeladatokat kivel végezteti el az ingatlan teljes bútorozását 2,484 milliárd forintért vállaló Raw Development.

A Raw Development építette évekkel ezelőtt Matolcsy Ádám balatoni nyaralóját, és újította fel az akkoriban a használatában lévő fővárosi luxuslakást is. A cikk szerint a cég 2013-ig Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége volt.