Joe Biden megemelné a gazdagok adóját

külföld
2021 április 23., 07:56

Joe Biden megemelné a leggazdagabb amerikaiak adóját, írja a BBC. Elődje, Donald Trump jellemzően ennek a csoportnak csökkentette az adóterheit, abban a csalfa hitben, hogy az így a leggazdagabbaknál maradó jövedelem majd a gazdaságba visszaforogva élénkíti azt. A valóságban ezeket a megmaradó jövedelmeket a tapasztalatok szerint a tőzsdén forgatták a szupergazdagok, még tovább gyarapítva vagyonukat. Ennek bizonyítéka az is, hogy a hírre eladási hullám indult a tőzsdéken.

Joe Biden zöld levelek között beszél a csütörtöki virtuális klímacsúcson.
photo_camera Joe Biden zöld levelek között beszél a csütörtöki virtuális klímacsúcson. Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

Biden az adóemelésből származó bevételeket a gyermekgondozás és az oktatás, illetve részben az egészségügy támogatására fordítaná.

Az adóemelés tényleg csak a leggazdagabbakat érintené, a Fehér Ház bejelentése szerint a részleteiben majd a jövő héten bemutatandó adóemelések nem érintik azokat a családokat, melyek éves jövedelme kevesebb 400 ezer dollárnál. Vagyis csak azokat érinti, akiknek a legrosszabb esetben is havi rongyos tízmillió forintból kell megélniük. A terv szerint az ennél nagyobb jövedelmű családok adókulcsa a jelenlegi 37 százalékról 39,6 százalékra nőne, vagyis lényegében a Trump idején adott kedvezményeket vonná vissza.

Biden a jövedelemadó mellett az évi egymillió dollárnál többet keresők kamatadóját is 39,6 százalékra emelné, gyakorlatilag megduplázva a jelenlegi 20 százalékos kulcsot.

Az még kérdés, hogy a törvényhozáson sikerül-e keresztülvernie a tervét. A republikánusok nyilván ellenezni fogják, ahogy várhatóan két magát centristának nevező demokrata szenátor is. Ez utóbbi a nagyobb gond Bidennek, mert a szenátusban a demokratáknak minimális többségük van csupán, az is csak a döntetlen állásnál szavazati joggal bíró alelnök miatt.