Levéltüntetéssel tiltakoznak a helyiek az agárdi strandra emelt betonfal és a Velencei-tó körüli környezetrombolás miatt

POLITIKA
2021 április 23., 15:24

A gárdonyi civilek közössége megelégelte a Tóth István polgármester irányításával a Velencei-tó partján zajló környezetrombolást és természetkárosítást, ezért levéltüntetést szerveznek. Szerdán derült ki, hogy a tónál az utolsó ingyenesen fürdésre használható hely, az agárdi szabadstrand partjára a polgármester fél méteres betonfalat építtetett, ezzel is ellehetetlenítve, hogy ott fürödni lehessen.

A Gárdonyi Közlöny oldalán jelent meg a felhívás. A járványhelyzet miatt továbbra sem lehet demonstrálni, de nem hajlandók szó nélkül hagyni a helyzetet. Arra kérnek mindenkit, akinek fontos a Velencei-tó állapotának megőrzése és védelme, hogy küldje el az alábbi mondatot emailben április 23. és április 30. között Gárdony országgyűlési képviselőjének és polgármesterének, másoldatban pedig továbbítsák a szervezőknek: “Tiltakozom a Velencei-tó partjának a kormányzati szakértők véleményét is semmibe vevő beépítése és kiárusítása ellen!”A cél az, hogy

„lássák Gárdony városának vezetői és a térség fejlesztésért felelősök, hogy a Velencei-tó nem egy szűk kör kiváltsága, hanem az egész ország természeti kincse. A Velencei-tó Magyarországé, benne minden magyar emberé.”

link Forrás


Mint a posztban írják, az elmúlt tíz évben hatalmas változásokon ment keresztül a Velence-tó és a közvetlen part menti területei, a 2006 óta regnáló polgármester több mint 237 000 négyzetméternyi vízparti ingatlant adott el.

A szabadstrand egy részét a városvezetés 60 évre bérbe adta, majd úgy módosították az építési szabályzatot, hogy az új tulajdonos lehetőséget kapjon egy háromszintes, 400 négyzetméter alapterületű apartmanház felépítésére az addig építési tilalom alatt álló területen. Mindezért a Fejér Megyei Főügyészség pert indított az önkormányzat és a vállalkozás ellen a földhasználati jog törléséért, a szerződés semmisségének megállapításáért és az eredeti állapot helyreállítása érdekében, a per még tart.

A városi tulajdonban álló, fizetős strandok építési szabályzatában is jelentős változtatásokat tett Tóth István és az általa vezetett képviselőtestület. Az Állami Főépítész, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Környezetvédelmi Főosztálya is ellenvéleményt fogalmazott meg ezek miatt, és környezet- és település-egészségügyre kiterjedően környezeti hatásvizsgálat lefolytatását kérték az önkormányzattól, mert a tervezett módosítások miatt jelentős környezeti hatás várható. Ezt azonban a polgármester saját hatáskörben, a rendkívül jogrend adta lehetőségeivel élve figyelmen kívül hagyta, és nem készíttette el.

Kiemelt videóink