Peruban átlagosan ötpercenként hal bele valaki a fertőzésbe

A koronavírus-járvány legsúlyosabb pillanatait éli át Peru, ahol jelenleg átlagosan ötpercenként hal bele valaki a fertőzésbe. A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed.

A több mint 32 millió lakosú Peruban eddig több mint 58 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt, dacára annak, hogy eddig csaknem mindenféle intézkedéssel - szigorú vesztegzár, határok lezárása, kijárási tilalmak, kötelező maszkviselés - próbálkoztak a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

Az egészségügyi minisztérium egyedül áprilisban már csaknem 6000 koronavírus-halálesetről számolt be.

Az elmúlt héten naponta átlagosan 350 ember vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben, ami azt jelenti, hogy átlagosan ötpercenként haltak bele a koronavírus szövődményeibe.

A járvány második hulláma februárban érte el Perut, a vírus terjedése a hónap végén gyorsult fel, amikor a hatóságok figyelmeztettek arra, hogy megjelent az országban a brazil variáns, amely Peru 25 régiója közül 10-ben van jelen.

Egy helyi orvos közlése szerint az elmúlt két hétben naponta 9-10 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, amit - mint mondta - már nem bír el az egészségügyi rendszer. Az orvos szerint négy tényező járult hozzá a járványhelyzet súlyosbodásához: a választási kampány miatti enyhítés februárban és márciusban, a tüntetések, a jelöltek kampányútjai, továbbá a személyes részvétel az április 11-ei elnök- és parlamenti választáson. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.