Szégyennek nevezte Greta Thunberg a foszilisüzemanyag-ipar állami támogatását kongresszusi meghallgatásán

külföld
2021 április 23., 05:19

Az amerikai törvényhozásban járt csütörtökön Greta Thunberg, meghallgatásán "szégyennek" nevezte, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásában kulcsszereplő fosszilis energiahordozók termelésében érdekelt cégek állami támogatást kapnak. A képviselőház felügyelőbizottságában (oversight committee) tartott meghallgatásán azt mondta, hogy ez a támogatás "nyilvánvaló bizonyíték arra, hogy még mindig nem fogtuk fel, hogy klímavészhelyzet van".

Greta Thunberg videón jelentkezett be az amerikai képviselőház meghallgatására.
photo_camera Greta Thunberg videón jelentkezett be az amerikai képviselőház meghallgatására. Fotó: HANDOUT/AFP

"2021 van, és a tény, hogy még mindig erről kell beszélnünk, mi több, még mindig államilag támogatjuk a fosszilis üzemanyagokat az adófizetők pénzéből, szégyen" - mondta.

Thunberg annyiban nyitott kapukat dönget, hogy Joe Biden 2300 milliárd dolláros infrastruktúra programjában az ilyen állami támogatások fokozatos kivezetését tervezi, ezzel egy évtized alatt 35 milliárd dollárt megtakarítva az amerikai államnak.

Thunberg a meghallgatásán a támogatás megvonását a legalapvetőbb lépésként értékelte, amit az USA a klímavédelemben tehet. Máskülönben, mint mondta, az amerikai törvényhozóknak majd azt kell elmagyarázniuk gyermekeiknek, hogy "miért adták fel próbálkozás nélkül a 1,5 fokos klímacélt".

"Önökkel szemben az én generációm nem adja fel a harcot. Őszintén, mit remélnek, mennyi ideig úszhatják meg ezt a hatalmon levők? Mennyi ideig hagyhatják figyelmen kívül a klímakatasztrófát úgy, hogy ezért ne kelljen elszámolniuk?" - kérdezte. Minderre a republikánus Ralph Norman azzal vágott vissza, hogy "a baloldal csak félelmeket kelt". Thunberg erre azzal vágott vissza, hogy ő nem akarja, hogy az emberek pánikoljanak, de azt igen, hogy lépjenek ki a komfortzónájukból, amikor a klímaváltozásról van szó. (Via Business Insider)